Ardeiul are cerinte deosebite privind caldura, umiditatea si lumina. Necesita caldura multa, incetinind si apoi incetand cresterea la temperaturi sub 15 grade Celsius. Umiditatea redusa si lipsa de lumina mai ales cand temperatura este ridicata determina ca florile sa nu mai fie roditoare. Fiind foarte pretentios fata de umiditate, in timpul vegetatiei se vor aplica 9-10 udari. La inceput, in primele 2 saptamani de la plantare, ardeiul nu se uda aproape deloc pentru a nu raci solul insa, pe masura ce vremea se incalzeste, numarul udarilor creste; de asemenea trebuie sa creasca si cantitatea de apa la o udare.
Avand radacini mai putin profunde, are nevoie de un sol bine afanat, desfundat din toamna si bine ingrasat. Odata cu desfundatul terenului se administreaza si ingrasamintele - ingrsamant natural. Productia de ardei poate fi esalonata pe cea mai mare parte a anului sub forma de productie extratimpurie, timpurie, de vara si de toamna. In perioada rece, ardeiul se cultiova in spatii protejate - rasadnita calda, solariu. Pentru productia de toamna, in vederea obtinerii rasadului, semanatul se face in perioada 15 martie- 15 aprilie, in rasadnita calda. Semantul se face in randuri la distanta de 5-6 cm si 5 cm pe rand. La plantare pe locul definitiv, rasadul se scoate cu pamant cat mai mult la radacina.
Pentru culturile de vara si toamna, ardeiul se planteaza la locul definitiv in cursul lunii mai si la inceputul lunii iunie, dupa recoltarea culturilor premergatoare semanate primavara devreme. In primaverile reci, daca acestea intarzie in vegetatie, se vor forta prin acoperire cu folii de polietilena. Distanta de plantare este de 40 cm intre randuri si 30 cm pe rand.
Lucrarile de ingrijire sunt cele obisnuite pentru distrugerea crustei si buruienilor, precum si pentru afanarea si aerisirea solului. Se aplica cele 9-10 udari de-a lungul duratei de vegetatie ori de cate ori este nevoie. Nu se uda in primele 14 zile dupa plantare. Se aplica ingrasarea suplimentara. Recoltarea se face pe masura ce ardeii au ajuns la maturitatea de consum.
Culturile de ardei
luni, martie 05, 2012
Anonim
Posted in
ardei,
cultura ardeiului,
soluri
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
No Response to "Culturile de ardei"
Trimiteți un comentariu