În acest sistem, cultura se înfiinţeazã, de obicei din toamnã, în luna septembrie, început de octombrie. Primãvara cât mai devreme (sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie), solarul se acoperã cu folie de polietilenã, creând un regim termic care grãbeşte creşterea vegetativã şi accentueazã timpurietatea recoltãrilor. Lucrãrile de îngrijire sunt aceleaşi de la cultura din câmp, la care se adaugã aerisirea solarului, pentru a evita creşterea temperaturilor peste 18-200C.
Recoltarea (la maturare) începe cu mult mai devreme decât la cultura din câmp neprotejatã. Modul de valorificare şi producţia sunt similare cu cele de la cultura din câmp.
Înfiinţarea culturii în solar, se poate face şi prin plantare primãvara, în asociere cu culturile de bazã (salatã, varzã timpurie, conopidã timpurie, tomate etc.). Pentru suprafeţe mai mici, cultura de ceapã verde plantatã din toamnã sau primãvara devreme, poate fi protejatã şi cu tunele joase.
Parametrii tehnologici sunt aceiaşi ca la cultura din câmp protejat, dar recoltãrile vor fi mai timpurii.
În sere se pot face culturi pure în intervalul noiembrie-februarie, plantându-se foarte des, chiar bulb lângã bulb (sau intercalat printre culturile de bazã sau sub registrele de încãlzire). Dupã 40-50 zile de la plantare poate fi recoltatã asigurând consumul în timpul iernii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
No Response to "Cultura cepei în solar"
Trimiteți un comentariu