Nuca de cocos isi are originile in regiunile tropicale estice (cel mai probabil in sudul Asiei), astazi gasindu-se din Asia pana in America de Sud. Cele mai mari producatoare de nuca de cocos sunt Mozambic, Tanzania si Ghana.
Cocotierul se inmulteste prin seminte, de fapt, tot fructul contine in interior samanta. Se alege un fruct care are invelisul fibros intact si lichid inauntru (verificam scuturandu-l la ureche). Vasul, in care urmeaza sa il plasam, trebuie sa aiba minim 25-30 cm adancime si diametrul putin mai mare decat diametrul fructului. Pamantul folosit trebuie sa fie unul usor, eventual turba(70%) cu nisip(30%). Fructul se tine in apa calduta o zi, apoi se planteaza in pamantul pregatit astfel: portiunea cu cele 3 puncte, in jos, in pamant, lasand afara partea de care a fost agatat fructul in copac; se acopera cu pamant doar 2/3 din fruct, ramanand afara 1/3 din el. Se uda frecvent, mentinand substratul umezit, dar nu baltind.
Ghiveciul se amplaseaza intr-un loc umbrit partial, cu o temperatura minima de 20-22 grade Celsius. Germinarea in conditiile naturale dureaza aproximativ 3 luni, dar in conditiile oferite de noi poate dura si 9 luni. Plantuta obtinuta poate ramane in acelasi ghiveci pana la 5 ani, cand va avea in jur de 1,5m. in primul an de la plantare, plantuta se va hrani cu substante nutritive din fruct, urmand ca apoi sa fie fertilizat.
Fertilizatorul ideal este unul cu o compozitie de 8-4-12 si cu 3-4% magneziu si mangan. Acesta se aplica in dilutia indicata pe produs de 4-6 ori pe an.
Nuca de Cocos - Cultivarea cocotierului
joi, iulie 05, 2012
Slimnic
Posted in
cocotier,
cultivare cocos,
nuci de cocos
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
No Response to "Nuca de Cocos - Cultivarea cocotierului"
Trimiteți un comentariu