Se sapa un sant (transee) cam la 70 de cm adancime si 50 latime. Pamantul se da la o parte, si nu se pune inapoi decat cel fertil. Restul necesar e completat cu pamant negru de padure.
Pe fundul santului se aplica apoi ingrasaminte pe baza de potasiu si magneziu. Aceste substante nefiind solubile, nu sunt spalate de ploaie iar radacinile, care le apreciaza, le vor gasi acolo cand vor avea nevoie. Este singurul moment in care puteti sa ameliorati calitatea pamantului in profunzime. Iar daca dispuneti de mranita bine descompusa, in loc de ingrasaminte, cu atat mai bine va fi plantelor.
Se face un amestec, ideal din turba blonda scandinava (PH foarte acid, 3,5) si turba bruna (Ph Slab acid, 6,5 - 6,8). In amestec se incorporeaza un ingrasamant specific (de ex.Nytrophoska, un ingrasamant cu putin azot, insa care are pe langa fosfor si potasiu, toate microelementele de care au nevoie majoritatea arbustilor decorativi), si mycrorize, o ciuperca ce face simbioza cu radacina plantei si care usureaza dezvoltarea plantei, furnizand elemntele chimice necesare din locuri apriori inacesibile radacinilor.
Dupa ce se face gaura de plantare, combinatia de turbe se amesteca cu pamantul existent, in asa fel incat sa se faca tranzitia de la turba in care planta a trait pana la momentul plantarii si pamantul disponibil. Turba garanteaza o buna retinere a apei, si imbunatateste structura pamanturilor, fie ele argiloase sau nisipoase. In special turba blonda este un "clasic" al ameliorarii solurilor argiloase. Iar daca aduagati si nisip granulos in toata ecuatia, cu atat mai bine. A se sti ca pamantul ideal, cel la care "viseaza" gradinarii francezi de exemplu, asa numita "terre franche" in care plantele sunt intr-un mediu ideal, contine 65%nisip, 15% argila, 10%humus si 10% calcar.
Se uda planta in ghiveci, abundent. Eventual se imerseaza intr-o galeata de apa cateva zeci de secunde, pentru a fi siguri ca este bine umectata.
Se scoate din ghiveci, si se sectioneaza radacinile cu un cutter, in trei - patru locuri, superficial, pe verticala. Radacinile plantelor, fiind crescute dintotdeauna in ghiveci, dezvolta o "memorie radiculara", care le spune ca trebuie sa se invarta in jurul unei axe (formata de ghiveci pana in momentul plantarii).
Se pune planta in groapa, fara a o scufunda pana in centrul pamantului. Nivelul la care poate fi ingropata mota de pamant poate fi la maxim 5 cm sub linia de suprafata. Incepeti sa umpleti spatiul dintre planta si peretii gropii cu pamant, fara a il umple insa. Puneti cam o treime din inaltimea gropii.
Intre fiecare strat de pamant pe care il adaugati la umplerea gropii, adaugati si cate 10 - 15 grame din ingrasamantul de care v-am vorbit mai devreme. Este singura ocazie pe care o aveti sa ajutati planta in locul si in momentul cand are nevoie. Evitati contactul direct intre ingrasaminte si radacini.
Cum se plantează Gardul Viu - Tuia
luni, iulie 30, 2012
Slimnic
Posted in
culura gard viu,
plantare gard,
tuia
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
No Response to "Cum se plantează Gardul Viu - Tuia"
Trimiteți un comentariu