Cultivarea smochinului

Smochinul este o specie care rodeste timpuriu (anul III de la plantare) si, daca este cultivat in zone adapostite si cu climat bland, da doua recolte pe an. Smochinul are nevoie de soare direct, de locuri însorite cu veri călduroase pentru a fructifica pe măsură. Pe timp de iarnă poate rezista la temperaturi de până la – 10 grade celsius.

Solul. Smochinul preferă solurile cu reacţie neutră, cu un PH între 6,5 şi 7, 5. Soluri bogate în nisip şi argilă, dar şi îmbogăţite cu gunoi de grajd. Dacă doriţi să plantaţi în grădină atunci cel mai indicat este să faceţi o groapă din toamnă, de dimensiuni destul demari, măcar 80 x 80 x 80 cm, sau chiar de 100 x 100 x 100 cm, pentru a putea înlocui la plantare acest gol cu pământ de împrumut, pentru a-i da posibilitatea să se dezvolte puternic din primul an.

Se poate face şi primăvara devreme această groapă, iar plantarea obligatoriu de făcut primăvara, în luna martie, maxim luna aprilie. Dacă aţi cumpărat o plantă la ghiveci în perioada de vară, păstraţi până la primăvara următoare în ghiveci, pentru iernare dacă il mutaţi pe timp de iarnă într-o cămară neîncălzită este de ajuns. Pe timpul iernii îşi pierde frunzişul.

Fiind o specie iubitoare de caldura (climat cald) si de multa lumina, s-au obtinut multe selectii la Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Drobeta Turnu Severin, care este asezata intr-o zona favorabila culturii acestei specii.

Trebuie mentionate selectiile Drobeta-1, Drobeta-3 si Svinita-1 obtinute de colectivul de cercetare de la aceasta statiune de unde cei interesati pot procura si material saditor.

2 Response to "Cultivarea smochinului"

mihai spunea...

Cum pot intra in posesia unor puieti de smochin?

mihai spunea...

Cum pot intra in posesia unor puieti de smochin?

Trimiteți un comentariu