Despre grâu

Triticum aestivum cea mai importantă plantă cultivată cu mare podere în alimentaţie datorită conţinutului mare de hidraţi de carbon şi proteine din boabe. Boabele de grâu sunt utilizate pentru producerea făinii folosită ca materie primă în fabricarea pânii, pastelor făinoase şi în alte industrii. Tulpinile grâului rămase după recoltat sunt folosite pentru fabricarea celulozei, aşternut pentru animale, îngrăşământ organic, nutreţ grosier.
Grâul conţine substanţe extractive neazotate în proporţie de 60-70% din masa proaspătă a bobului de grâu, formate în proporţie de 90% din amidon, dextrine şi glucide simple. Proteinele reprezintă peste 10% din masa bobuluide grâu şi se găsesc în învelişurile bobului, stratul cu aleuronă, embrion şi scutellum. Procentul de proteine din bobul de grâu depinde de specie, soi, condiţile climatice, fertilitate, precum şi de dozele de azot folosite. Proteinele din bobul de grâu sunt constituite din prolamine, glutine şi mai puţin din albumine şi globuline.
Lipidele sunt prezente în proporţie de 1-2,5% în compoziţia bobului de grâu, acumulate în embrion şi în stratul cu aluronă. Celuloza este prezentă în învelişurile bobului în proporţie de 2-3,5%. Substanţele minerale se întâlnesc în proporţie de 1-2,3% în părţile periferice ale bobului de grâu.
Bobul de grâu conţine şi vitamine şi anume: B1, B2, B3, B4 şi vitamina PP. Ele au un conţinut redus de lizină şi tripofan. Grâul poate fi cultivat pe toate continentele între 66° latitudine nordică şi 45° latitudine sudică, de la nivelul mării şi până la 3000-3500 m altitudine.

No Response to "Despre grâu"

Trimiteți un comentariu