Despre mugurii de plop

Plopul este un copac impunator, inalt de pana la 35 de metri, cu coroana larga si rara, cu ramuri rasfirate, acoperite cu o scoarta cenusie, brazdata longitudinal.

In Romania, plopul creste de la campie pana sus, la altitudini de 1800 de metri, in paduri, poieni umede, depresiuni, zavoaie, luncile raurilor si in Delata Dunarii. Poate fi vazut si prin parcuri ca element decorativ, de-a lungul soselelor si al cailor de linie ferata. Plopul traieste mult, pana la 200 de ani.

Mugurii de plop asezati pe ramuri ca niste cornite, sunt brun-galbui, ovoizi, ascutiti la varf, luciosi, rasinosi in interior, vascosi si lipiciosi. Au miros placut, aromat si cu gust amarui. Se usuca in straturi subtiri, in magazii uscate si bine aerisite, evitandu-se lipirea lor.

Virtutile terapeutice ale mugurilor de plop, constatate de-a lungul timpului, sunt multiple. Astfel, s-a constatat ca mugurii au proprietati antiseptice, antimicotice, astringente, cicatrizante, epitelizante, antiinflamatoare, calmante, analgezice, expectorante, diuretice, tonice, diaforetice. Folositi la baie, mugurii au efect balsamic si aromatizant.

Mugurii de plop pot fi utilizati sub forma de tinctura, infuzie, pulbere ori unguent. Tinctura se prepara din 25 de grame de muguri zdrobiti, macerati, timp de zece zile.

Mugurii de plop au fost mult timp utilizaţi pentru a trata diverse afecţiuni, cum ar fi răceala, sinuzita, arsuri solare, si artrita. Substanţa care se găseşte în stupi de albine, care se obţine din muguri de plop (numită propolis) are, de asemenea, proprietăţi medicinale.

Pentru a se asigura că mugurii de plop sunt o sursă bună de antioxidanţi pentru creme, cercetătorii au testat extractul de la muguri. Oamenii de ştiinţă au descoperit că extractul are o activitate antioxidantă moderată, şi în laborator, el a demonstrat efecte de întinerire la nivel celular. Oamenii de ştiinţă remarcă faptul că proprietăţile complexe ale antioxidanţilor şi factorii de transcripţie ai acestui extract au un proprietăţi potenţiale anti-îmbătrânire, care pot fi utilizate în compoziţia produselor cosmetice şi de nutraceutica.

No Response to "Despre mugurii de plop"

Trimiteți un comentariu