Cultivarea şi creşterea plopului

Plopul este o specie foarte cunoscuta. Populus este un gen de arbori din categoria foioaselor (arbori la care cad frunzele toamna). Plopii pot atinge înălțimea de 35-40 m.
Arborii cresc repede, chiar si cu 2,5m/an in primii ani. Au un lemn moale, nu suferă prea mult dacă s-au rupt sau au fost tăiate din crengi, tulpina crește mai departe, fiind un arbore puțin pretențios, din care motiv este folosit și la recultivarea cu plop a terenurilor virane, a haldelor rezulate din lucrările miniere, sau a carierelor de piatră abandonate, precum și de-a lungul căilor ferate.
Ciclul de productie e undeva la 50 de ani.Sunt necesare anumite conditii climatice.Lemnul e de slaba calitate (se incadreaza la esenta moale). Nu se foloseste o specie pura ci un hibrid (populus eurocanadensis, plop euro-american),se preteaza la butasire.
Padurea de plopi creste rapid si formeaza desisuri, prin lastarii radiculari, ce pot aparea si la 30 de metri de la tulpina principala.
Plopul fiind un lemn de esență moale este folosit la confecționarea pantofilor de lemn. Plopul este utilizat pe scară largă pentru fabricarea hârtiei. În prezent plopul este obiectul unor cercetări genetice în SUA, Canada, Europa și China de a obține variante de plante rezistente la dăunători, sau la îmbunătățiri funciare prin absorbția din sol a substanțelor toxice cum ar fi de exemplu metalele grele.
Radacinile plopului ajung la adancime mare, de unde extrag microelemente rare, ca molibden, iod, cobalt, nichel, zinc, cupru si fier. Rar gasesti o planta cu o asemenea bogatie de elemente necesare pentru sanatatea omului. Frunzele contin proteine si grasimi vegetale, caroten, vitamine si multe ingrediente cu actiune terapeutica.

No Response to "Cultivarea şi creşterea plopului"

Trimiteți un comentariu