Atunci cand bonsaiul a crescut foarte mult in comparatie cu recipientul in care este plantata, creand imaginea de lipsa a proportionalitatii, trebuie schimbat vasul in care se afla, cu altul care sa corespunda marimii ei, iar acest lucru din motive aspectuale. Acesta va fi cazul mai ales la plantele tinere, care nu au ajuns inca la forma finala a structurii.
Bonsai crescut in afara ghiveciului
Bonsai crescut in afara ghiveciului.
Cantitatea de pamant nu mai este suficienta.
Acesta este cazul in care radacinile bonsai au trecut total peste spatiul pe care il aveau la dispozitie pentru a se desfasura. Prin aceasta intindere sporita a radacinilor, nu mai exista suficiente substante nutritive si nici nu mai poate fi vorba de o asimilare a acestor substante. In general, cele care sufera de acest fenomen sunt plantele care prezinta o crestere intensa si o dezvoltare rapida. Cu cat mai intens trebuie sa creasca planta, cu atat va fi mai puternica forta de crestere a radacinilor. Orice crestere a trunchiului este precedata de o crestere masiva a radacinilor, deoarece organele externe care se formeaza odata cu cresterea trunchiului au nevoie de apa si de substante nutritive pentru a se dezvolta.
Cresterea cantitatii de sare din pamant
Prin cresterea cantitatii de sare din pamant se poate ajunge la tulburari de crestere; in unele cazuri chiar la moartea bonsaiului. Sararea pamantului la nivelul ghiveciului bonsaiului este provocata prin udare si prin adaugarea ingrasamintelor in pamant. Acest fenomen este de asteptat, atunci cand ingrasamintele care se adauga au in componenta lor substante care formeaza saruri (ca de exemplu natriu (Na), sulfati, cloruri). Ingrasamintele de natura organica duc foarte rar la aparitia sarurilor in exces. Acelasi lucru se intampla de cele mai multe ori si in cazul ingrasamintelor sub forma lichida care se gasesc in comertul de specialitate. In cazul acestora, substante nutritive sunt legate de alte substante (care nu duc la aparitia sarurilor in exces in pamant) si nu de cele amintite mai sus.
Aparitia sarurilor in exces, in pamantul bonsailor este provocata de asemenea de udarea plantei.
Apa provenita din retelele locale de alimentare cu apa, contine cantitati diferite de la loc la loc de calciu (Ca), magneziu (Mg) si nitrogen (Azot) (N), nitrati si cloruri. In natura, aceste saruri care se gasesc in sol sunt spalate pe cale naturala, astfel concentratia nefiind foarte mare. In recipient sau in ghiveci insa, aceste saruri raman in pamant si se depun pe peretii recipientului sau pe materialele poroase. Acest fenomen se poate observa foarte usor in cazul ghivecelor din lut ars, care nu sunt lacuite pe dinafara. Deoarece peretii sunt permeabili, sarurile patrund cu timpul in interior (se va observa acest lucru prin aparitia depunerii albe cristaline de pe peretii exteriori ai acestor vase). De aceea, aceste recipiente si ghivece trebuie sa fie foarte bine curatate inainte de a fi refolosite.
Plantele nu sunt afectate imediat de cantitatea de saruri care se acumuleaza in pamant, ci treptat. Initial, va fi diminuata cresterea, frunzele nu vor mai avea vigoarea necesara (radacinile mor, iar din acest motiv nu se mai poate face alimentarea plantei cu apa). Frunzele se vor rasuci. Dupa aceea, marginile frunzelor vor capata o culoare maronie si vor arata ca si cum ar fi arse.
Stratul de pamant nu mai corespunde.
In timpul in care bonsaiul se gaseste in recipient, pamantul care a fost folosit initial isi pierde din consistenta, structura solului modificandu-se mai mult sau mai putin rapid. Acest lucru are ca urmare faptul ca locurile goale din interiorul solului se vor umple cu pamant de granulatie foarte mica. Intr-un astfel de pamant, aerul va patrunde atat de incet, incat va fi impiedicata cresterea radacinilor, iar planta va fi oprita din procesul de crestere.
De regula, bonsaii trebuie sa fie mutati in alte recipiente o data la patru pana la cinci ani. In general se recomanda ca, in cazul bonsailor mici, acestia sa fie mutati in alte recipiente o data pe an, pana cand implinesc intre zece si cincisprezece ani. Cu cat bonsaiul este mai batran si cu cat se apropie mai mult de forma finala pe care trebuie sa o aiba, pe atat de rar trebuie ca recipientul in care se gaseste sa fie schimbat. Specia de planta din care face parte bonsaiul, starea generala in care se afla si marimea finala a plantei sunt factorii care determina frecventa schimbarii recipientului. Acest lucru este valabil insa atata timp cat nu apare alt factor dintre cei amintiti mai sus, care sa faca schimbarea recipientului o masura necesara in acel moment.
Replantarea bonsaiului
marți, aprilie 24, 2012
dulcik
Posted in
despre bonsai,
pamant bonsai,
recultivare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
No Response to "Replantarea bonsaiului"
Trimiteți un comentariu