Mărarul e singura specie a genului Anethum, deși clasificată de unii botaniști în relație cu genul Peucedanum ca Peucedanum graveolens (L.) C.B.Clarke.
Mărarul este o plantă care rezistă la temperaturi scăzute. Ea se seamănă toamna sau primăvara foarte devreme, direct în sol, la o adâncime de 2–3 cm. Necesită umiditate mai ales în timpul germinării semințelor.
Recoltarea frunzelor verzi poate începe când plantele au 10–12 cm înălțime.
Frunzele și semițele mărarului au mult ulei volatil, bogat în anetol, carvonă, cu aromă puternică, specifică.
Mararul se poate cultiva in gradina sau in ghiveci, folosind pliculete de seminte cumparate de la supermarket, de pe internet sau de la florarie.
Daca se cultiva in gradina, trebuie plantat intr-o zona cu mult soare si ferit de vant. Se cultiva direct intr-un sol bogat in nutrienti si in prima perioada se uda destul de des. Planta va creste pana la 50 de cm inaltime, dar daca doriti sa aveti mereu o planta frageda este bine sa o taiati din cand in cand sau sa plantati noi cuiburi de marar la 2-3 saptamani distanta. Mararul face flori de culoare galbena sub forma de buchetele micute, din care, in timpul verii, vor cadea seminte. Toamna, tulpinile impreuna cu florile din varf se taie, se usuca si se folosesc la muraturi sau la diferite infuzii. Planta va aparea in gradina dumneavoastra si anul urmator.
Daca doriti sa folositi semintele, puteti usca separat florile si strange int-un plic de hartie semintele care se scutura din aceste flori.
Despre mărar şi culturile de mărar
vineri, aprilie 06, 2012
dulcik
Posted in
marar
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
No Response to "Despre mărar şi culturile de mărar"
Trimiteți un comentariu