Coriandrum sativum face parte din familia morcovului (Apiaceae) si este originar din Orientul Mijlociu. Adoptat repede de zona Mediteranei, coriandrul este o planta folosita din cele mai vechi timpuri mai intai ca planta medicinala si mai tarziu ca si condiment.
De la planta de coriandru se folosesc frunzele verzi sau semintele. In Romania, se gasesc pe piata atat pungi cu frunze proaspete cat si pliculete cu seminte.
In bucatarie, coriandrul se foloseste la aceleasi preparate ca si patrunjelul, cu care si seamana. Astfel, puteti sa il folositi la salate, supe, preparate din peste.
Este un pic amarui si picant. Cel mai adesea se foloseste in preparate apartinand bucatariei indiene, thailandeze, chinezesti si mexicane.
Semintele se folosesc la muraturi, carnati, pudra de curry. Semintele pot fi utilizate intregi sau macinate. Daca le macinati, puneti pudra rezultata intr-un borcan inchis etans, deoarece isi pierde aroma repede.
Planta de coriandru este o planta anuala, deci semintele se planteaza in fiecare an in lunile aprilie-mai. Puteti sa le plantati direct in gradina sau in ghivece. Locul ales pentru coriandru trebuie sa fie insorit, iar solul bogat in calciu. Se planteaza la o distanta de 20-30 de cm, si la o adancime de 2 cm.
Pentru a va asigura plante proaspete o perioada mai lunga, va sfatuiesc sa insamantati la fiecare 2 saptamani plantute noi.
Planta de coriandru seamana foarte bine cu patrunjelul.
Frunzele au un miros puternic, din aceasta cauza fiind evitat de unele persoane. Daca nu suportati mirosul, va sfatuiesc sa nu in cultivati in casa, in ghiveci.
Semintele trebuie recoltate atunci cand devin maronii. Se taie tijele care contin seminte si se atarna in buchetele la uscat. Ulterior, se aduna semintele, care isi pastreaza propietatile, cu conditia sa fie pastrate in conditii optime, pana la un an.
In medicina se folosesc semintele de coriandru, sub forma de ceaiuri care trateaza mai multe afectiuni stomacale si intestinale. Contine vitamina C si A. Regleaza nivelul colesterolului si al zaharului din sange.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
No Response to "Despre coriandru"
Trimiteți un comentariu