Sămânţa utilizată pentru înfiinţarea culturii trebuie să fie sănătoasă, să provină din loturi semincere cultivate în sistem ecologic, să fie certificată şi să fie produsă din cultura precedentă, deoarece facultatea germinativă se poate pierde foarte uşor. Soiurile recomandate sunt „Mărgăritar” şi „Flora”. Puritatea fizică a seminţelor trebuie să fie de minimum 70%, iar germinaţia de minimum 50%.
Semănatul se va efectuat cu semănători universale (de tip SUP-21, SUP-29), adaptate pentru seminţe mici, la distanţa de 50 cm între rânduri şi cu o normă de sămânţă de 2-3 kg/ha. Adâncimea de semănat trebuie să fie de circa 0,5 cm. Seminţele pot fi amestecate cu nisip, cenuşă sau rumeguş, pentru o distribuire cât mai uniformă. Densitatea optimă a culturii este de 12-16 plante/m2. Se va semăna direct în câmp, în lunile august-septembrie. Este de dorit ca, până la venirea iernii, plantele să formeze o rozetă de frunze bine dezvoltate, care să le asigure o trecere bună peste iarnă.
Lucrările de îngrijire. Datorită răsăririi târzii (circa 50 zile) şi ritmului lent de creştere a plantelor de muşeţel la începutul perioadei de vegetaţie, există pericolul îmburuienării culturii.
De aceea, este necesar să fie menţinută sub control apariţia buruienilor şi să fie realizată combaterea acestora prin praşile şi pliviri repetate.
Atunci când plantele au 5-8 cm se va efectua răritul acestora. În fiecare an vor fi executate praşile şi pliviri pe rând, ori de cîte ori este necesar, în funcţie de gradul de îmburuienare a culturii. În loturile semincere, vor fi eliminate din lan plantele netipice, cele atacate de boli sau dăunători sau cele slab dezvoltate.
Pentru combaterea bolilor, ca de exemplu mana muşeţelului (Peronospora leptosphera), sunt recomandate tratamente în vegetaţie cu produse pe bază de cupru, precum zeama bordeleză, în concentraţie de 1%, sau oxiclorura de cupru (Champion 70 PU), în concentraţie de 0,4%. Pentru prevenirea atacului altor boli, cum este putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), sunt recomandate respectarea rotaţiei, măsuri de ingienă culturală, realizarea unei densităţi optime şi a unei fertilizări echilibrate.
Ca dăunători, pot fi întâlnite larvele unor acarieni (Apion şi Tripeta), care pot fi combătuţi prin stropiri cu preparate obţinute din crăiţe sau coada şoricelului.
Cultivarea şi îngrijirea muşeţelului
sâmbătă, aprilie 14, 2012
dulcik
Posted in
cultivarea musetelului,
ingrijire
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
No Response to "Cultivarea şi îngrijirea muşeţelului"
Trimiteți un comentariu