Cum se cultivă roşiile

Pentru a avea o productie timpurie de rosii, se recomanda plantarea de rasaduri. Rasadurile se produc in rasadnite (sau in pahare de plastic) cu incalzire biologica (avand in compozitie gunoi de grajd, iar pentru pahare, se poate folosi doar turba) semanatul executandu-se intre 20 februarie-1 martie. Suprafata de semanat: pentru 1m² se obtin 1500 fire. Plantarea in camp se executa dupa trecerea pericolului brumelor tarzii de primavara (dupa 20 aprilie- 1mai).

Cu o zi inainte de plantare, se uda rasadurile. Pe teren modelat (prin brazde) schema de plantare este de 60 cm intre randuri si 25-30 cm intre plante pe rand, iar pe teren nemodelat 70/30cm. Se recomanda , in zona sudica a tarii, ca plantele sa fie plantate pe biloane pentru a beneficia de mai multa caldura.

In functie de zona de cultura si de conditiile climatice, culturile trebuie sa fie irigate periodic pentru a crea conditii optime de crestere a plantelor. Numarul de udari se coreleaza cu cantitatea de precipitatii care cad. Dintre boli, cele mai frecvente, sunt: mana, fainarea, cancerul bacterian, o serie de patari ale frunzelor. Primele tratamente se fac la o saptamana de la plantare, mai ales daca vremea este umeda, cu produse ca: Merpan 0,2%, Orthocid 0,3%. Pentru prevenirea atacului de mana si a altor patari ale frunzelor se aplica un tratament ccu unul din produsele: Dithane M 45 0,2%, Oxiclorura de cupru 0,5%, Curzate 0,1%, Champion 0,3%.

Urmatoarele tratamente se aplica dupa ploi sau dupa perioade cu umiditate atmosferica ridicata, care sunt favorabile bolilor, cu o serie de produse folosite alternativ, pentru a nu favoriza formarea raselor rezistente. Si daunatorii ataca destul de mult tomatele, incepand cu coropisnita care actioneaza imediat dupa plantare, prin distrugerea radacinilor sau taierea frunzelor de la suprafata solului, si continuand cu paduchii de frunze, musculita alba. Pentru coropisnita se fac prafuiri cu Lindatox 30 kg/ha sau se imprastie Grilosin 25 kg/ha si Sintogril 30kg/ha, pentru afide sau alti daunatori se fac tratamente cu Ecalux 0,1%, Fastac 0,03%, Divipan 0,1%.

Cateva lucrari specifice:

- sustinerea plantelor pe spalier cu una sau doua sarme (daca sunt sustinute de spalier, palisarea se face pe sfori, care se leaga cu un capat de baza plantei, iar cu celalalt capat de sarma, pe masura ce plantele cresc, se invartesc in jurul sforii), sau individual, pe araci (planta se leaga de 3-4 ori de arac pentru a-si mentine pozitia verticala; in acest caz, plantele nu sunt prea bine iluminate, existand pericolul unui atac mai intens al bolilor si daunatorilor, comparativ cu cultura pe spalier, care este mai aerisita)

- copilitul – indepartarea lastarilor care cresc la axila frunzelor, in stadiu foarte tanar (5-6 cm lungime). Neindepartarea acestora la momentul optim, duce la consum irational de apa si hrana si intarzierea fructificarii.

No Response to "Cum se cultivă roşiile"

Trimiteți un comentariu