Cultura rodiilor în România

La noi in România, conditii favorabile pentru cultura rodiilor se intalnesc in Delta Dunarii, la Mangalia, Turnu-Severin si Arad, unde se resimte din plin influenta climatului mediteranean.

Plantele se inmultesc prin butasire, marcotaj si altoire.Butasii au lungimea de 25 - 30 cm si se confectioneaza din ramuri anuale groase de 0,5 cm.

Pentru inradacinare si fructificare, butasii se planteaza in pozitie verticala, pe terenuri maruntite si afanate, la distanta de 90 - 100/15- 20 cm.

Dupa plantare, randul de butasi se biloneaza.In cursul verii solul se mentine curat de buruieni, se iriga si se fertilizeaza suplimentar.

Dupa 1 - 2 ani, cand plantele s-au imputernicit, se scot si se planteaza in parcelele de productie la distantele de 3 x 3 m sau 4 x 4 m.

La plantare, in fiecare groapa se administreaza cate 5 - 6 kg de mranita. Plantele se conduc ca tufa joasa sau evantai.

Pentru intretinerea culturii se aplica 4 - 5 prasile, 2 - 3 udari, o fertilizare organica cu 20 kg de mranita pe tufa si 4 - 5 tratamente pentru combaterea fluturelui fructelor (Virochola isocrates) si a bolilor produse de unele specii de Cercospora si Gleosporium.

In fiecare an se fac taieri de productie, care constau in: suprimarea ramurilor din interiorul coroanei, a celor uscate, rupte sau bolnave si scurtarea tulpinilor viguroase, pentru mentinerea simetriei coroanei.

Lastarii vigurosi se scurteaza cu 1/3 - 1/4 din lungime, iar cei debili, care poarta flori, se indeparteaza in proportie de 40 - 50%, cu 2 - 3 saptamani inainte de inflorit.

Dupa 6 luni de la inflorire, fructele ating maturitatea de recoltare. In bazinul mediteranean, rodiile se recolteaza in septembrie - octombrie, cand coaja si sucul dobandesc caracteristicile soiului.

Fructele de rodie se desprind de ramura prin taiere cu foarfeca, intrucat sunt tari si nedetasabile.Un pom poate produce anual 70 - 200 de fructe.

Rodiile recoltate se transporta in cosuri sau containere la hala de sortare, unde se tin 5 - 6 zile, in straturi subtiri (2 - 3 randuri) pentru a se evidentia mai usor punctele lovite.
Dupa sortare se expediaza la locurile de pastrare si prelucrare.

In unele tari, rodiile se pastreaza in depozite cu atmosfera controlata, cu temperatura de 1 - 2°C si umiditatea aerului de 80 - 85%. In altele, fructele mature raman multa vreme pe pom, pentru esalonarea culesului si sporirea calitatii lor.

No Response to "Cultura rodiilor în România"

Trimiteți un comentariu