Culegerea florilor de muşeţel

Florile de muşeţel vor fi culese în zile însorite, în timpul prânzului când florile ligulate au poziţie perpendiculară pe capitul şi când 50% din florile tubuloase sunt deschise.
Recoltarea la muşeţel este o operaţiune dificilă, care necesită un volum mare de forţă de muncă, deoarece florile se deschid aproape în fiecare zi în perioada de înflorire maximă (lunile mai, iunie, iulie).
Este recomandat ca recoltările să fie efectuate la intervale de 2-3 zile, deoarece dacă se întârzie o parte din florile tubuloase se scutură. Se recoltează manual direct cu mâna sau cu recoltatorul metalic prevăzut cu un pieptăne. Recoltarea se efectuează prin balansarea recoltatorului la nivelul inflorescenţelor, care se rup, se strâng şi se colectează în cutie (L. Muntean, 1990).
Pentru ceaiuri se recomandă ca inflorescenţele să aibă un peţiol de 2 cm (Anela Dumitrescu, 1988). Dacă muşeţelul este recoltat pentru obţinerea de ulei volatil, atunci se poate recolta şi cu o maşină de recoltat furaje.
După recoltare, este recomandat ca materialul vegetal să fie transporat la centrul de prelucrare, pentru condiţionare şi uscare.
Uscarea la umbră este metoda cea mai răspândită, care este realizată în locuri curate şi bine aerisite, inflorescenţele fiind întinse în strat subţire pe o pânză sau pe o hârtie albă. Revistele, ziarele şi tipăriturile sunt contraindicate pentru acest scop deoarece materialul vegetal poate absorbi cerneala tipografică, ce este toxică. Poate fi uscat 1 kg de produs proaspăt la 1 m2 de spaţiu, iar randamentul de uscare este de 5:1 pentru inflorescenţe şi de 3-4:1 pentru herba. În timpul uscării, inflorescenţele vor fi întoarse din când în când pentru a nu se înnegri. Inflorescenţele nu trebuie să transpire, să mucegăiască sau să fermenteze prin încingere. Uscarea artificială trebuie realizată la cel mult 30-35oC.
Condiţiile de recepţionare pentru inflorescenţe prevăd următoarele: maximum 5% flori brunificate; nu se admit resturi de plantă sau tulpini; maximum 10% flori sfărâmate care trec prin site cu ochiuri de 3 mm; maximum 1% corpuri străine organice; maximum 0,25% corpuri străine minerale; cel mult 13% umiditate. În plus, conţinutul în ulei volatil trebuie să fie de minimum 0,4%.
Pentru herba proaspătă, se admit: maximum 0,1% corpuri străine minerale; maximum 1% corpuri străine organice; maximum 1% rădăcini. Pentru herba uscată, umiditatea trebuie să fie de cel mult 13%.
Producţia poate fi de 2000-3000 kg/ha inflorescenţe proaspete sau 800-1000 kg/ha inflorescenţe uscate.

No Response to "Culegerea florilor de muşeţel"

Trimiteți un comentariu