Plantele iarna, cultivare şi întreţinere


Perioada de iarna este propice cumpararii plantelor de interior. Este sezonului orhideelor si alpoinsetiilor, a caror gama este foarte bogata si atractiva. Este foarte important sa luati cateva masuri de precautie pentru transportarea plantelor de la magazin pana acasa, pe timp de iarna. Scaderea brusca a temperaturii iarna face sa cada bobocii florali sau reduce considerabil durata florilor dela existente. Cereti, la magazin, ca planta sa fie ambalata in intregime, florile trebuind sa fie protejate prin cel putin doua straturi de hartie de matase. Si, mai ales, nu cumparati iarna plante tinute afara, in piete.

Racoarea indispensabila:
Experienta arata ca, pentru o reala senzatie de confort in casa, noi avem nevoie, in medie, de 18-20°C. Aceasta temperatura convine si majoritatii plantelor, de interior in perioada de crestere. In schimb, cele care au nevoie de o importanta stopare vegetativa sau care provin din regiuni semitemperate nu sunt deloc satisfacute in aceste conditii. Este cazul ciclamelor, azaleelor, cinerariilor, primulelor, hortensiilor etc., al plantelor cu flori care, dupa cel mult o saptamana, au nevoie de o temperatura mai scazuta, de 15°C (ideal: 8-12°C).
Acelasi lucru este valabil si pentru speciile mediteraneene: citricele, bougainvillea, anumiti palmieri, plumbago, mimoza, strelitia, cicas, datura, pitosporum, rodiile, solanum, anizodontea, iasomiile etc., care suporta temperaturi apropiate de 0°C in pamant si le convin temperaturi de 5-10°C, cand sunt cultivate in ghiveci.
De aceleasi conditii au nevoie si cacteele, plantele grase, pasiflora, teiul de apartament, nertera, marul-dragostei etc.
Toate aceste plante trebuie sa hiberneze in sera rece sau intr-o veranda, altminteri frunzele se ingalbenesc si cad prematur.
Majoritatea plantelor (iarna) suporta temperaturi mult mai scazute decat cele normale cu singura conditie de a beneficia de o buna umiditate atmosferica si de un substrat foarte uscat.
 
Cresterea umiditatii:
Din pacate, iarna, cu cat creste temperatura, cu atat scade indicele higrometric.
Intr-adevar, sistemul de incalzire consuma umiditatea aerului, fapt ce provoaca suferinte plantelor. Pentru a evita uscaciunea, asezati plantele pe paturi de pietris. sau de bile de argila expandata, mentinute mereu umede, si puneti saturatoare in apropierea radiatoarelor.
Puteti pulveriza plantele cu frunze lucioase si netede, dar aveti grija ca apa sa nu siroiasca pe frunze si sa nu umezeasca substratul. Intrerupeti pulverizarile daca temperatura scade sub 18°C.
 
Cresterea luminozitatii:
Problemele plantelor, iarna, sunt provocate, in general, de lipsa de lumina. Nu numai ca zilele sunt mai scurte, dar si intensitatea luminii este mult mai slaba.
Daca incaperea este incalzita normal, dormitarea plantelor nu este decat partiala, ele avand nevoie de mai multa lumina. Puneti-le in fata ferestrei. Acesta este locul cel mai racoros si mai luminos din camera. In zonele fara geruri, este recomandabile, intre noiembrie si februarie, o expunere directa la soare.

Culturile de primăvară şi toamna. Semănatul.

Toamna se seamănă rapiţa de toamnă, orzul şi orzoaica de toamnă, secara şi grâul. Pentru aceste specii se impune respectarea epocii optime de semănat care asigură răsărirea la timp a plantelor şi pregătirea pentru a rezista temperaturilor coborâte din timpul iernii.

Semănatul prea devreme determină o creştere prea mare a masei vegetale şi o scădere a rezistenţei plantelor la atacul bolilor şi dăunătorilor.Cu excepţia rapiţei care se seamănă la sfârşitul lunii august, celelalte specii se seamănă începând cu a doua jumătate a lunii septembrie şi până în prima decadă a lunii octombrie.

În primăvară se seamănă majoritatea culturilor, epoca de semănat se stabileşte în funcţie de temperatura minimă de germinare a seminţelor.

Culturile de primăvară se pot semăna în epoca I timpurie, când în sol sunt 1- 3 o C, temperatura minimă de germinare pentru mazăre, lucernă, trifoi, cereale de primăvară , calendaristic corespunde cu intervalul 1 - 10 martie.

În epoca I târzie, când în sol temperatura ajunge la 5 - 7 o C, se poate semăna sfecla, floarea soarelui, calendaristic este intervalul 25 martie - 15 aprilie.Epoca II este caracterizată prin creşterea temperaturii în sol la 8 - 10 o C, condiţie necesară pentru germinarea seminţelor de porumb, fasole, soia.

În epoca III, în sol, temperatura ajunge la 10 - 12 o C prielnică pentru germinarea seminţelor de tutun, orez, bumbac, bostănoase. Data începerii semănatului depinde şi de condiţiile de climă din zona, decultură , de textura solului, de expoziţia terenului.

Ce se plantează pe timp de toamnă

Ce tufe putem planta sau inmulti toamna?

  • revent;
  • tarhon;
  • leustean;
  • menta;
  • lamaita
  • hrean; (pentru a-l tine sub control, se planeaza pe biloane la 15cm distanta sub forma urmelor la roata de tractor);la muraturi se pot folosi si frunzele care au acelasi efect ca si radacina.
  • usturoi din samanta (vom avea primavara devreme usturoi verde);
  • usturoi din catei;
  • ceapa din arpagic, pentru a avea ceapa verde primavara devreme; ce nu vom putea consuma e bine de stiut ca va face flori si samanta;
Ce putem semana toamna in gradina?
  • cimbru;
  • marar;
  • coriandru;
  • patrunjel;
  • rucola;
  • salata;
  • stevie;
  • loboda de gradina;
  • brocolli;
  • varza timpurie;
  • rosii cherry;
  • spanac;
  • ceapa-samanta, din care anul urmator vom planta rasaduri mocirlite cu dejectii pastoase, iar restul va ramane pentru producerea de arpagic;
  • ceapa de tuns;

Ce se cultivă toamna

Ceapa verde - Daca iti place ceapa verde, proaspata, de primavara, este o varianta buna sa plantezi arpagicul toamna. Lunile octombrie si noiembrie reprezinta cea mai buna perioada. Daca in gradina solul este argilos, recolta va fi una foarte buna. Daca nu, ar fi bine sa aduci o cantitate suficienta de argila si sa o mixezi cu solul existent. Arpagicul are nevoie de umiditate pentru a incolti, iar argila este cea mai buna in acest sens.

Praz - Prazul este o leguma care se dezvolta foarte bine la temperaturi scazute, ceea ce inseamna ca trebuie sa o cultivi toamna. Prazul se cultiva prin rasaduri, la o distanta de 15 - 20 centimetri intre randuri. Nu uita ca prazul are nevoie de multa lumina si apa suficienta pentru o dezvoltare optima. In plus, daca iti doresti ca prazul sa fie suficient de lung, este recomandat sa il cultivi mai adanc in sol.

Sparanghel - Sparanghelul este o leguma delicatesa si rafinata, iar daca esti o gurmanda si iti place sa prepari tot felul de mancaruri, cu siguranta iti doresti o mica gradina de sparanghel. Sparanghelul se cultiva in luna perioada octombrie - noiembrie, intr-un sol care se dreneaza foarte usor (leguma nu suporta umiditatea). Astfel, in perioada de primavara, te vei putea bucura de firele de sparanghel.

Salata verde - Salata verde este o leguma de primavara pe care o consumam cu placere, mai ales datorita continutului bogat de vitamine si minerale. Salata verde necesita temperaturi scazute pentru a germina, iar in acest scop, ea trebuie cultivata toamna. Un sfat pe care il dau gradinarii cu expeienta: dupa recoltare, tine salata verde la frigider pentru cel putin 24 pentru a preveni aparitia gustului amarui.

Morcov - Daca locuiesti intr-o zona in care iernile sunt blande, poti cultiva morcovul la inceputul sezonului rece. Perioada noiembrie - octombrie este una propice pentru semanarea morcovului. Semintele se introduc in sol la aproximativ doi centimetri, astfel incat sa aiba totusi parte de lumina pentru a incolti.

Mazare - La inceputul toamnei, mazarea poate fi cultivata fara probleme, dar numai sub clopote de sticla sau plastic. Inainte de cultivare, solul trebuie sa fie nivelat si fertilizat cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu (sare potasica). Atentie! Mazarea nu suporta gunoiul de grajd atunci cand este semanata. Totusi, pe masura ce planta se dezvolta, se pot adauga ingrasaminte de la animale, dar numai in cantitati mici,care pot creste treptat.

Ridichi - In cazul ridichilor, exista sortimente care se cultiva atat toamna, cat si primavara sau vara, insa daca o poti face acum, nu trebuie sa stai prea mult pe ganduri. In acest sens, ai nevoie de un pamant usor, care se dreneaza usor, bogat in potasiu si sarac in azot. Pentru fertilizare, poti adauga ridichilor cenusa de lemn, dar in cantitati reduse.

Plantarea gazonului şi răsărirea acestuia. Perioada de încolţire

Platarea gazonului se poate face atat primavara cat si toamna. Se imprastie uniform semintele de gazon pe terenul pregatit in prealabil, dupa care e bine sa greblam usor suprafata semanata, dar fara a indeparta semintele, dupa care tasam portiunea semanata pentru a permite semintelor sa patrunda in sol. In loc de greblat si tasat se poate arunca un strat de nisip fin peste semintele de gazon imprastiate. Dupa semanare este neaparat necesar sa udam din abundenta suprafata semanata, dar atentie sa efectuati udatul prin pulverizare si nu prin jet puternic pentru a nu indeparta semintele.
Perioada de incoltire a gazonului variaza de la 7 la 15 zile. Aici depinde daca a fost mereu udat, de temperaturile de afara, de tipul de gazon, etc. Daca dupa rasarirea gazonului exista goluri pe suprafata semanata, se pot face completari cu seminte pentru a da un aspect uniform al gradinii. Trebuie retinut faptul ca suprafata semanata cu gazon trebuie sa fie in permanenta udata in primele 3-4 saptamani.

Culturile de gazon. În cât timp răsare gazonul

Firele de iarba vor rasari cam dupa sapte zile dupa insamantare, dar veti putea beneficia de un gazon adevarat abia dupa cinci- sase luni. Dupa crestere, gazonul trebuie intretinut ceea ce presupune irigarea, tunderea si fetilizarea. Fertilizarea presupune ca o data pe luna, gazonul sa fie tratat cu un ingrasamant complex sau cu azotat de amoniu.
Cea mai importanta operatiune in intretinerea gazonului este tunderea. Pentru astfel de operatii exista o multitudine de aparate si masinarii : cu motoare multifunctionale si accesorii diverse, putand colecta iarba dupa taiere sau sa fie imprestiata, maruntita, pentru suprafete mari sau mici. Cand va apucati de tundere gazonului nu trebuie sa uitati sa indepartati orice obiect care v-ar putea crea probleme (de exemplu jucarii uitate de copii). Este reocomandat ca tunderea sa nu se faca cand iarba este uda. La conditiile de la noi din tara, tunderea gazonului se face de aproximativ o data pe saptamana, de primavara si pana toamna. Daca ierbii nu i se aplica tunderile in timp util, aceasta va creste in inaltime, se va ingalbeni si va capata un aspect inestetic.
Irigarea acestor zone nu trebuie omisa. Pentru zonele care sunt mai umbrite, gradul de evaporare este mai mic si nu necesita o udare regulata ; pentru zonele expuse la soare este recomandata irigarea atunci cand soarele nu dogoreste (dimineata sau seara).

Despre Cicoare

Denumita stiintific Chihorium intybus, Cicoarea este o planta perena originara din nordul Africii, Europa si Asia. Are tulpini ramificate, frunze mici si flori mari, solitare, colorate in albastru-deshis. In scopuri medicinale pot fi utilizate partile aeriene, care se recolteaza in prima parte a perioadei de inflorire a plantei, in lunile iulie-august, cind tulpinile nu au intrat in faza de lignificare. Pentru ca produsul sa fie de calitate superioara se taie si rozeta de frunze bazale. Radacinile se recolteaza in septembrie-octombrie.
Cicoarea are o arie mare de răspândire în pășuni și fânețe, în locuri necultivate, pe marginea drumurilor, căilor ferate și șanțurilor, pe marginea apelor curgătoare, din zona de câmpie până în cea de deal și munte. Astazi, cicoarea creste oriunde in lume mai ales in campiile din zone cu climat temperat. Faima sa de planta cu excelente proprietati terapeutice a fost dobandita inca din antichitate, din timpurile egiptenilor care o foloseau sub forma de "fiertura" pentru a trata bolile de ficat si pentru dezintoxicarea organismului. Egiptenii consumau mari cantitati de cicoare deoarece credeau in puterea acesteia de a curata sangele si ficatul de toxine. In Franta, in timpul lui Napoleon, cicoarea era folosita frecvent ca inlocuitor al cafelei.

Creşterea şi udarea Azaleelor

Azalee sunt plante care impodobesc in special spatiile semiumbrite si racoroase. Are crestere arbustiva si poate atinge inaltimi de 3 m in locurile de origine. In cultura se formeaza plante fie sub forma de tufa bogat ramificata, fie ca arbust cu trunchi de 15-20 cm.
Temperatura optima de crestere este de 22-25g C in timpul zilei si 16-18g C noaptea. Daca o udati cu apa rece vor aparea pete galbene pe frunze si cresterea va fi incetinita. Cresterea vegetativa este favorizata de zilele lungi. Azaleea trebuie asezata intr-un ambient semiumbrit iar vara puteti sa o scoateti afara, preferabil in gradina ingropand ghiveciul in pamant, sau pe terasa ori balcon.
Apa este un factor extrem de important pentru azalee, ea necesitand multa apa, mai ales vara. Udarea in exces sau stagnarea apei in farfurioara trebuie evitata deoarece sistemul radicular este foarte fin si dens si este expus asfixierii si putrezirii. Udarea se poate realiza direct pe substrat sau prin infiltrare. Udarea si pulverizarea fina trebuie realizata cu apa dedurizata, apa de ploaie fiind ideala.

Azaleele şi cultivarea lor

Entuziaștii acestor plante au creat azalee timp de sute de ani. În acest interval de modificări genetice au fost produse peste 10.000 de soiuri, înmulțite prin butășire. Semințele de azalee pot fi de asemenea colecționate și germinate.

Azaleele cresc cel mai bine în soluri drenate sau în ghivece menținute într-un mediu răcoros, cu umbră. Îngrășământul nu este necesar, iar unele specii necesită curățire regulată.

Cultivarea piperului. Înmulţire.

Inmultirea se face prin butasi (taiati la 2 ochi) pusi la inradacinat in ghivece mici sub clopote de sticla. Dupa inradacinare se planteaza intr-un amestec de pamant de frunze, cu mranita si nisip.
În Europa piperul, arbuştii sunt cultivatţi ca plante ornamentale.

Soiuri de piper. Specii de arbuşti


Piperul cuprinde cca. 1 000–2 000 specii de arbuști, plante erbacee și liane, multe dintre care sunt specii esențiale habitatului nativ, în timp ce altele sunt specii invazive unde au fost introduse.

Piperul negru - boabele culese necoapte ale piperului veritabil (piper nigrum). Cand se culeg au o culoare verde spre galben-portocaliu, dupa care sunt tinute la soare sa se usuce si devin maro inchis pana la negru.

Piperul alb - boabele rosiatice - culese dupa ce s-au copt - ale piperului negru (veritabil). Pielita rosie se cojeste si boabele albe sunt puse la uscat. Datorita maturizarii, gustul lui este putin mai aromat decat cel al piperului negru.

Piperul citronat - un amestec de mirodenii, compus din piper alb sau negru si coaja sau aroma de lamaie.

Piperul de Cayenne - nu este piper, ci ardei iute macinat. Are un gust usor de fum, putin amarui.

Piperul Kubeben - iute, amar si usor lemnos. Boabele sunt ceva mai mari decat ale piperului negru si zbarcite. Este folosit foarte mult in bucataria nord-africana.

Piperul Szechuan - are gust acrisor, de lamaie. Este folosit mai ales la mancarurile asiatice. Boabele au oarecum forma de stea, iar deosebit
la ele este faptul ca lasa in gura un gust sec si de aceea nu trebuie consumat in cantitati mari.

Piperul verde - boabele necoapte ale piperului negru, care au un gust ceva mai bland. Se gaseste mai ales conservat sau uscat, uneori chiar gata macinat.

Plantarea cătinei

Fiind o plantă ce-şi asigură singură azotul din aer şi sol, nu este interesată să-şi dezvolte sistemul radicular prea mult. Deci trebuie să-i protejăm firavele rădăcini timp de doi ani de la plantare. Cum procedăm concret:

1. De îndată ce l-am scos din pepinieră, puietul trebuie mocirlit şi aşezat în pachete de 10 bucăţi, pe care le acoperim imediat şi le legăm bine cu folie de polietilenă.

2. Ajunşi acasă, în aceeaşi zi, punem pachetele cu puiet în pivniţă până în ziua următoare, iar a doua zi puieţii vor fi în mod obligatoriu îngropaţi în pământ; păstrarea în această situaţie nu trebuie să dureze mai mult de 3-5 zile, adică până când vor fi plantaţi definitiv în livadă.

3. Gropile se vor efectua în toamnă sau primăvara foarte devreme, având dimensiunile de 60/60 cm şi adâncimea tot de 60 cm. Când le executăm, vom avea grijă ca pământul fertil să fie pus sus, iar cel argilos jos.

4. La plantare, vom face prima dată mocirlirea puieţilor. Mocirla o obţinem din balegă proaspătă de vacă (numai de vacă) şi pământ galben, argilă (50% la 50%), peste care punem apă până se face o pastă ca smântâna. La plantarea puietului punem în gropi numai pământ bun, iar pământul rău, nefertil, rămâne pe partea de jos, definitiv, pentru a forma taluzul plantei.

5. Pe fundul gropii punem 25 kg de bălegar putred, iar când ajungem la 15 cm de suprafaţă adăugăm 300 g de îngrăşământ complex; pe acesta îl aşezăm la o distanţă de 15-20 cm de tulpina plantei, nu mai aproape, pentru a proteja rădăcinile firave ale puieţilor.

6. Pământul pus în groapă va fi foarte bine călcat de către un muncitor încălţat numai cu cizme de cauciuc.

7. La plantare, vom avea următoarele griji: coletul – porţiunea dintre rădăcină şi tulpină – să fie pus mai adânc faţă de nivelul solului cu 4-5 cm, dar nu mai mult.

Cât priveşte perioada de plantare a cătinei, cel mai bine e s-o facem primăvara, imediat după topirea zăpezii, respectiv între 10-15 martie şi până cel târziu la 20-25 aprilie. Experienţa m-a convins că dacă facem toamna plantarea, chiar în condiţii excelente, prinderea este de 50% în cel mai bun caz, pe când primăvara prinderea a ajuns, în trei ani consecutiv, între 95-100%.

8. La manipularea puietului, este necesară protejarea acestuia de razele solare, având grijă să acoperim în special rădăcinile. Ca atare, când plantăm puietul nu-l înşirăm la fiecare groapă pentru că îl vede soarele, ci îl scoatem din groapa cu mocirlă numai bucată cu bucată, apoi îl plantăm imediat.

9. După plantare, facem o terasă cu latura de 1,2 m în stânga, 1,2 m în jurul tulpinei puietului; pe această terasă absolut nicio buruiană n-are voie să crească în tot cursul anului, iar în acest scop vom face 4-6 praşile.

10. Imediat ce am plantat puietul, în mod obligatoriu se va face o farfurie în jurul tulpinii, în care se pun 30 de litri de apă; după ce apa a intrat în pământ, acoperim farfuria cu sol uscat şi bogat în humus (pământ negru).

Cătina şi înmulţirea cătinei

Catina este un arbust fructifer ale carui beneficii se cunosc inca din antichitate. Se pare ca ar fi originara din Asia de Sud, iar chinezii o folosesc de peste 2.000 de ani in medicina traditionala.
In Romania, catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt.
Catina se prezinta ca un arbust inalt de 1,5 - 3,5 m, cu numerosi tepi puternici. In functie de conditiile de clima si sol, ea creste diferit, si anume ca tufa joasa taratoare in zonele aride si pe soluri sarace, sau sub forma arborescenta de 8-10 m inaltime pe soluri fertile. Catina alba intra pe rod in anul 3 de la plantare si are o durata de productie de 18-20 de ani. Sistemul radicular este foarte bine dezvoltat, raspandit mai mult la suprafata solului, la 20 cm adancime si are mare capacitate de drajonare. Pe radacinile catinei se formeaza nodozitati fixatoare de azot, ca la leguminoase.

Sunt mai multe metode de inmultire a catinei.

- Inmultirea prin butasi
- Inmultirea prin marcote: Marcotajul este o metoda de inmultire similara butasirii, cu diferenta ca lastarul nu este detasat de planta mama
- Inmultirea prin seminte: Semintele de catina pot germina din momentul in care fructul a inceput sa-si schimbe culoarea in galben sau portocaliu

Totul despre Platan

Platanul, arborele exotic cu frunzele palmate si cu trunchiul verde, are înălţimi de până la 30 m şi diametre de până la1 m. Este specie hibridă.
Înrădăcinarea este puternică, cu ramificaţii laterale lungi.
Tulpina este scurtă, groasă, destul de dreaptă,iar coroana are ramuri groase întinse, fiind larg dezvoltată.
Scoarţa se exfoliază în plăci mari, lăsând la cădere scoarţa internă albgălbui; la exemplarele bătrâne se formează un ritidom mărunt crăpat.
Lujerii sunt bruni-verzui, geniculaţi, glabri.
Muguri alterni, 6-10 mm, conici, cenuşii, îndepărtaţi de ax, cu 1 solz, ascunşi în teaca frunzei; cicatricea înconjoară mugurele la bază, iar deasupra formează o linie stipelară.
Frunze mari, 12-25 cm, palmat-lobate, cu 3-5 lobi triunghiulari întregi sau rar dinţaţi, sinusurile cam 1/3 din jumătatea laminei; înfrunzeşte târziu, prin mai.
Flori monoice, inflorescenţele femele grupate câte 1-2 pe un peduncul lung şi apar odată cu frunzele.
Fructul este compus (poliachenă) de 2-3 cm cu un peduncul de 15 cm, se coace toamna şi rămâne peste iarnă pe arbore.
Platanul este pretenţios faţă de sol, crescând viguros pe soluri fertile, afânate, reavene chiar umede (similar cu plopii). Are un temperament de lumină.

Specii de gard viu

Alegerea tipului plantei care va compune gardul viu tine de preferintele fiecaruia. Poti opta pentru o specie foioasa, ce isi va pierde frunzele in toamna sau conifa, care va ramane verde si pe timp de iarna.

Pentru gardurile vii inalte poti opta pentru folosi precum Taxus baccata, Cupresocyparis leylandi, Chamaecyparis lawsoniana, Thuja sp. si alte conifere ce pot oferi un aspect similar. Din momentul in care au atins inaltimea dorit, aceste specii trebuie tunse de doua ori pe an.

Gardurile vii mai joase sunt compuse de regula din Buxus sempervirens, Ligustrum ovalifolium si Hibiscus syriacus, specii care se tund extrem de bine. Un gard viu tuns aduce un aer formal gradinii si poate fi folosit pentru a crea un efect arhitectural.

Alegerea şi plantarea gardului viu

Inainte de a alege o anumita specie de gard viu este important sa te gandesti ce rol vrei sa aiba acesta.

Daca vrei un gard viu care sa iti asigure intimitatea fata de vecini va trebui sa alegi specii care au o crestere inalta.

Gardurile vii joase reprezinta un mod excelent de a incadra zone separate de gradina. Daca iti doresti un gard viu pentru gradina va trebui sa optezi pentru specii care sa defineasca zona de margine, dar care sa permita vizualizarea in interior.
este bine sa ai in vedere si tipul solului in care urmeaza sa plantezi gardul viu. In zone cu un sol mai sarac va fi nevoie de specii mai rezistente, cum ar fi Pyracantha.

Un alt factor de care este bine sa tii cont se refera la tunderea gardului viu. Trebuie sa te gandesti daca vrei un gard viu care sa fie atent tuns, pentru a avea un aspect formal sau un gard extins, mai putin formal.

Odata ce te-ai decis asupra specie dorite pentru plantare, va trebui sa sti exact de cate plante vei avea nevoie. Ca sa aproximezi acest lucru va trebui sa masori lungimea viitorului gard viu sis a inmultesti cifra obtinuta cu numarul de plante pentru fiecare metru liniar (2-6 plante / ml).

Urmatorul pas este saparea unui sant pentru plantarea arbustilor, dupa care va trebui sa maruntesti pamantul de pe fundul santului pentru o buna aranjare si pornire in vegetatie a radacinilor.

Imparte plantele uniform pe toata lungimea santului pentru o buna uniformitate si incepe plantarea dintr-un capat in altul. Aseaza cu grija pamantul peste radacini si apasa-l, pentru o buna compactare. Uda gardul viu imediat dupa plantare.

Cum se plantează Gardul Viu - Tuia

Se sapa un sant (transee) cam la 70 de cm adancime si 50 latime. Pamantul se da la o parte, si nu se pune inapoi decat cel fertil. Restul necesar e completat cu pamant negru de padure.
Pe fundul santului se aplica apoi ingrasaminte pe baza de potasiu si magneziu. Aceste substante nefiind solubile, nu sunt spalate de ploaie iar radacinile, care le apreciaza, le vor gasi acolo cand vor avea nevoie. Este singurul moment in care puteti sa ameliorati calitatea pamantului in profunzime. Iar daca dispuneti de mranita bine descompusa, in loc de ingrasaminte, cu atat mai bine va fi plantelor.
Se face un amestec, ideal din turba blonda scandinava (PH foarte acid, 3,5) si turba bruna (Ph Slab acid, 6,5 - 6,8). In amestec se incorporeaza un ingrasamant specific (de ex.Nytrophoska, un ingrasamant cu putin azot, insa care are pe langa fosfor si potasiu, toate microelementele de care au nevoie majoritatea arbustilor decorativi), si mycrorize, o ciuperca ce face simbioza cu radacina plantei si care usureaza dezvoltarea plantei, furnizand elemntele chimice necesare din locuri apriori inacesibile radacinilor.
Dupa ce se face gaura de plantare, combinatia de turbe se amesteca cu pamantul existent, in asa fel incat sa se faca tranzitia de la turba in care planta a trait pana la momentul plantarii si pamantul disponibil. Turba garanteaza o buna retinere a apei, si imbunatateste structura pamanturilor, fie ele argiloase sau nisipoase. In special turba blonda este un "clasic" al ameliorarii solurilor argiloase. Iar daca aduagati si nisip granulos in toata ecuatia, cu atat mai bine. A se sti ca pamantul ideal, cel la care "viseaza" gradinarii francezi de exemplu, asa numita "terre franche" in care plantele sunt intr-un mediu ideal, contine 65%nisip, 15% argila, 10%humus si 10% calcar.
Se uda planta in ghiveci, abundent. Eventual se imerseaza intr-o galeata de apa cateva zeci de secunde, pentru a fi siguri ca este bine umectata.
Se scoate din ghiveci, si se sectioneaza radacinile cu un cutter, in trei - patru locuri, superficial, pe verticala. Radacinile plantelor, fiind crescute dintotdeauna in ghiveci, dezvolta o "memorie radiculara", care le spune ca trebuie sa se invarta in jurul unei axe (formata de ghiveci pana in momentul plantarii).
Se pune planta in groapa, fara a o scufunda pana in centrul pamantului. Nivelul la care poate fi ingropata mota de pamant poate fi la maxim 5 cm sub linia de suprafata. Incepeti sa umpleti spatiul dintre planta si peretii gropii cu pamant, fara a il umple insa. Puneti cam o treime din inaltimea gropii.
Intre fiecare strat de pamant pe care il adaugati la umplerea gropii, adaugati si cate 10 - 15 grame din ingrasamantul de care v-am vorbit mai devreme. Este singura ocazie pe care o aveti sa ajutati planta in locul si in momentul cand are nevoie. Evitati contactul direct intre ingrasaminte si radacini.

Despre Inul de Munte

Inul de Munte mai poartă denumirea populară de Inul Zânelor, fiind întâlnit (din punct de vedere ştiinţific) sub denumirea Linum extraxillare.

Inul de Munte are tulpini subțiri, drepte, acoperite cu multe frunze înguste, scurte, ascuțite. Tulpina atinge 30-40 cm. Florile sunt grupate câte una-cinci, pe codițe subțiri. Florile au cinci petale lățite spre vârf, dințate mărunt și ușor răsfrânte în afară, de culoare albastru azuriu, cu vinișoare mai deschise. Din subsuoara unor frunze cresc adeseori mlădițe frunzoase. Inul de munte înflorește în lunile iunie-iulie.

In România, inul de munte crește prin pajiștile însorite de pe brâne din munții Carpați, mai ales pe roci calcaroase.

Cultivarea Ochiului Boului de Munte

Durata culturii: stadiul de rasad – 6 saptamani; inflorire – 28 saptamani, inflorire limitata; sau 7-8 luni, cu vernalizare, inflorire maxima.

Perioada de semanat: decembrie-martie, pentru inflorire din iunie; martie-iunie pentru inflorire in anul urmator. Vernalizarea este recomandata.

Germinarea: Dureaza 14-20 zile la 18-21oC. Se acopera usor cu vermiculit dupa semanat. Se mentine solul umed, dar nu ud.

Substratul de cultura: Se foloseste un substrat bine drenat, fertilizat initial, cu pH 5.5-6.0.

Producerea rasadului: Dupa rasarire se reduce umiditatea solului, dar nu trebuie sa se usuce, si se reduce temperatura la 15-18oC. Se incepe fertilizarea la 50 ppm N. Dupa aparitia completa a frunzelor adevarate se poate creste fertilizarea la 80-100 ppm.
Se transplanteaza la 4-5 saptamani de la germinare 1 planta/ghiveci de 3-4 cm, iar dupa alte 4 saptamani se transplanteaza 1 planta/ghiveci de 8-10 cm. Transplantarea de 2 ori creste calitatea plantelor.

Fotoperioada/Lumina: Plante de zi lunga. Pentru inflorire necesita 5-6 saptamani in conditii de zi lunga. Primavara se poate suplimenta lumina (14-16h, 35-80 klx) pentru o buna calitate a plantelor.

Temperatura: Plantele cresc la 12-15oC sau afara. Iarna se pastreaza in interior la 3-5oC sau afara. La jumatatea lunii decembrie plantele incep sa creasca pentru 5-7 saptamani la 15-18oC. Temperaturile scazute, de 7-12oC cresc perioada de cultivare.

Fertilizarea: Necesita fetilizare moderata. Se fertilizeaza saptamanal cu 80-100 ppm fertilizant pe baza de potasiu. Se evita excesul de amoniu si azot. Nu se fertilizeaza dupa 15 septembrie. Primavara se fertilizeaza cu 80-100 ppm, fertilizant pe baza de potasiu. Se previne deficitul de Mg prin aplicarea de sulfat de Mg (0.05%) de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de Fe de 1-2 ori.

Ochiul Boului de Munte

Ochiul Boului de Munte are tulpina până la 20 cm înălţime, aspru-păroasă, poartă la vîrf un singur capitul mare, cu diametru de 3 - 5 cm, atrăgător prin contrastul dintre discul galben-auriu din centru şi razele albastre de pe margine. În acest capitul, florile numeroase şi mici care alcătuiesc discul galben din mijloc sînt în formă de tub, pe cînd cele de pe margini poartă cîte o prelungire în formă de limbă, colorată în albastru şi întinsă în afară. Aceste prelungiri numite liniile formează coroana de raze albastre a capitulului şi sînt asemănătoare petalelor unei flori singuratice.
Plantă din familia Compositae, în România, Ochiul Boului se găsește în locurile stâncoase și ierboase din munții Carpați.

Creşterea Ferigilor - specii de Ferigi

Ferigile sunt specii decorative prin port si frunze, ele isi au originea in zonele tropicale ale Americii de Sud si Indiei. Ferigile cresc spontan si in padurile din tara noastra, acestea pot fi cultivate cu succes in gradini, dar nu in apartamente.
Pamantul se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba si nisip. Udarea se face cu apa la temperatura camerei, regulat, cu cantitati mari de apa astfel incat substratul sa se mentina mereu reavan. Vara, se poate stropi planta cu apa pe frunze. In perioada de repaus, udarea se reduce, planta se amplaseaza in spatii cu lumina suficienta si bine aerisite.

Genul: Adiantum spp. (specii originare din Brazilia) - Adiantum cuneatum -15-30 cm inaltime, frunze mici, verzi, este cea mai delicata feriga de apartament.
Genul: Asplenium spp. (specii originare din Australia si India) – plantele se folosesc pentru a diminua durerile de splina - Asplenium nidus – frunze mari pana la 1m inaltime, verzi, ascutite.
Genul: Polypodium spp. (specii originare din America de Sud) - Polypodium aureum – frunze mari de 80-90 cm, acestea au un rizom care suporta aerul uscat
Genul: Nephrolepis spp. (specii originare din America tropicala) - Nephrolepis exaltata – este cea mai intalnita feriga, ea are frunze lungi de 60-70 cm, verzi, cu aspect vertical, aceasta pozitie da un aspect placut tufei. - Nephrolepis cardifolia – are frunze de 60 cm.
Genul: Pteris spp. (specii originare din Europa) - Pteris cretica – este cea mai rezistenta feriga in apartament.

Plantarea Trifoiului Roşu - Cerinţe de sol

- temperatura minimă de germinaţie: 1-20 C;
- rezistenţa relativ bună, la temperaturi scăzute, mai ales la formele tardive şi intermediare;
- rezistenţa scăzută la secetă, de aceea trifoiul roşu se cultivă în zonele colinare, unde cantitatea de precipitaţii > 600 mm;
- în fază tânără suportă umbrirea, de aceea se cultivă şi în cultura ascunsă;
- cele mai bune soluri sunt: soluri argiloase, profunde, bine aprovizionate cu apa, bogate în calciu, cu pH = 5,5-6.

Sămânţa şi semănatul

- sămânţa de calitate, fără cuscuta, cu germinaţia minimă de 80%, iar puritatea de 95%;
- seminţele se tratează cu Nitragin, biopreparat bacterian;
- epoca de semănat: primăvara devreme în prima urgenţă sau între 10-20 august, în condiţii de vară toamna;
- modul de semănat: în cultura principală sau în cultura ascunsă (sub cereale de toamnă sau sub ovăzul de primăvară).

În acest sens cultura principală de cereale se seamănă cu o densitate mai mica (30-40% mai scăzută), iar trifoiul roşu se seamănă primăvara devreme, perpendicular pe rândurile de cereale;

- norma de semănat :18-20 kg/ha
- distanţa între rânduri: 12.5 cm
- adâncimea de semănat: 1-2 cm
- se efectuează lucrarea de tavalugit după semănat (la cultura de trifoi roşu - în cultura principală).

Trifoiul Roşu - plantă furajeră

Trifoiul Rosu este o planta erbacee, perena, melifera, cu tulpina inalta de 20-40 cm. Frunzele trifoliate au foliole ovale sau eliptice, intregi. Florile sunt rosii - purpurii, dispuse in capitule globuloase. In flora spontana, creste prin fanete, pasuni, raristi de padure, livezi, buruienisuri de coasta, mai frecvent in regiuni de deal si munte.

Ca planta cultivata, este folosita ca nutret pentru animale, sporind cantitatea de lapte la vaci. Drept urmare, din punct de vedere al importantei furajere, Trifoiul Rosu are o productivitate ridicată (6-10 t/ha S.U.), este de calitate superioară: bogată în proteină brută, caroten, vitamina C,E, etc. Deaemeni, este planta amelioratoare a solului, datorită azotului biologic pe care îl fixează prin simbioză, si participă în aproape toate tipurile de amestecuri simple sau complexe pentru înfiinţarea de pajişti tempoare.

Tehnologia cultivării lucernei

Plante premergatoare:

• Foarte bune plante premergatoare sunt plantele anuale furajere si porumbul;
• Buna planta prenergatoare este floarea soarelui;
• Medie planta premergatoare este soia timpurie;
• Nu se recomanda semanatul dupa prasitoarele tarzii.

Aratul:

• Pentru semanatul de primavara aratul se executa la 22-25cm;
• Pentru semanat de toamna aratul se executa la 20-22cm.
Pregatire teren:
• Atat pentru semanatul de toamna cat si pentru semanatul de primavara pregatirea terenului se efectuaeaza prin una doua treceri cu graba cu discuri.
Pregatirea patului germinativ
• Patul germinativ se pregateste printr-o singura trecere cu combinatorul in preziua semanatului urmat de tavalugit.

Samanta si semanatul

Soiuri de lucerna recomandate pentru sunt: Sitel; Derby; Verko; Triunf; Selena; Topaz.
Tratarea semintelor: Carbodan 35 ST(28l/t), Carbofuran 350 (28l/t)
Epoca de semanat: va trebui sa tina cont de rezerva de apa din sol, de presiunea bolilor si daunatorilor, de presiunea buruienilor si de soiul utilizat. Perioada optima de semanat este primavara foarte timpuriu pana in 15 martie, iar toamna intre 15-25 august.
Densitatea se stabileste in functie de potentialul biologic al soiului, indicii de calitate a semintei si starea fitosanitara a acestora, de epoca de semanat, de calitatea patului germinativ, si de presiunea bolilor la densitati marite.
Numar de boabe la mp 1000
Puritatea minima 98%
Germinatia minima 85%
Greutatea a 1000 boabe: 1,8-2,1g
Cantitate de samanta la hectar: 20-22 kg
Cantitatea = (nr. boabe germ. X greutate 1000boabe) / (puritate x germinatie)
Adancimea de semanat 1,5 (primavara) - 2,5cm (toamna)
Concomitent cu semanatul sau dupa semanat se recomanda o tavalugire usoara

Despre lucernă şi culturile de lucernă

Lucerna este o plantă ierboasă care poate atinge 1 m înălțime. Rădăcinile plantei ating o adâncime de peste 4,5 m, această caracterstică permite plantelor să supraviețuiască în perioadele de secetă. Ca și celelate leguminoase la fel și lucerna are la rădăcină nodozități, unde trăiesc bacterii fixatoare de azot cu care planta trăiește în simbioză. Florile plantei sunt polenizate după un studiu din Suedia în 78 % de bondari și numai 1 % de albine. De acea în Scandinavia se cultivă lucerna în regiunile unde trăiesc bondari.

Planta conține un procent ridicat de proteină, fiind folosită ca nutreț, pentru însilozare, sau ca uscată ca fân. Ea este o plantă perenă, care atinge o vârstă de 4 până la 12 ani, în Germania o cultură de lucernă este folosită 2-3 ani. În funcție de sol și regiunile climatice, lucerna poate asigura o canitate de 10 t de fân la hectar. Pentru a obține recolte mai mulți ani la rând din aceași cultură, se recomandă o dată pe an, recoltarea lucernei după perioada înfloritului.

Culturi de Zambile - Moduri de plantare

Alege bulbi de zambila mari si solizi. Evita bulbii moi si pe cei care prezinta pete sau au miros urat . Ca zambilele tale sa fie de efect, ai nevoie de cel putin 12 bulbi.

Planteaza bulbii de zambila intr-un loc expus la soare . Solul trebuie sa fie usor nisipos si sa aiba un drenaj bun. Bulbii se planteaza la 15-20 cm adancime si la 10-15 cm distanta unul de altul. Atentie ca pamantul sa nu fie prea umed pentru ca bulbii vor putrezi.

Daca locuiesti in zone cu ierni calduroase nu esti nevoit sa intervii in niciun fel in perioada de inactivitate a plantelor. Bulbii, de la natura, contin apa si hrana suficienta ca sa treaca peste perioada de iarna. Daca locuiesti intr-o zona cu ierni friguroase, incearca sa protejezi plantele acoperindu-le cu paie.

Primavara devreme zambilele vor incepe sa infloreasca. Poti sa le hranesti cu o substanta fertilizanta ca sa le ajuti sa se dezvolte si sa infloreasca. Vei observa ca odata cu trecerea anilor, zambilele se vor subtia.

Rupe varfurile florilor dupa ce acestea au inflorit. Zambila produce bulbi laterali care pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat.

In ceea ce priveste mentinerea zambilelor, tot ce trebuie sa faci este sa indepartezi florile moarte, pentru a incuraja o noua inflorire .

Poti sa tai zambilele, imediat deasupra solului, pentru a le aseza in vaze. Nu taia zambilele dupa ce sezonul de inflorire va trece, frunzele ramase vor furniza nutrientii necesari bulbilor. Ele se vor usca pana la sfarsitul verii, moment in care vor putea fi indepartate.

Lasa bulbii de la zambilele taiate sa se usuce, scoate-i din pamant si depoziteaza-i in locuri intunecose, uscate si racoroase. Daca o planta are mai multi bulbi, este indicat sa-i separi, pentru a se putea dezvolta mai bine.

Nuca de Cocos - Cultivarea cocotierului

Nuca de cocos isi are originile in regiunile tropicale estice (cel mai probabil in sudul Asiei), astazi gasindu-se din Asia pana in America de Sud. Cele mai mari producatoare de nuca de cocos sunt Mozambic, Tanzania si Ghana.

Cocotierul se inmulteste prin seminte, de fapt, tot fructul contine in interior samanta. Se alege un fruct care are invelisul fibros intact si lichid inauntru (verificam scuturandu-l la ureche). Vasul, in care urmeaza sa il plasam, trebuie sa aiba minim 25-30 cm adancime si diametrul putin mai mare decat diametrul fructului. Pamantul folosit trebuie sa fie unul usor, eventual turba(70%) cu nisip(30%). Fructul se tine in apa calduta o zi, apoi se planteaza in pamantul pregatit astfel: portiunea cu cele 3 puncte, in jos, in pamant, lasand afara partea de care a fost agatat fructul in copac; se acopera cu pamant doar 2/3 din fruct, ramanand afara 1/3 din el. Se uda frecvent, mentinand substratul umezit, dar nu baltind.

Ghiveciul se amplaseaza intr-un loc umbrit partial, cu o temperatura minima de 20-22 grade Celsius. Germinarea in conditiile naturale dureaza aproximativ 3 luni, dar in conditiile oferite de noi poate dura si 9 luni. Plantuta obtinuta poate ramane in acelasi ghiveci pana la 5 ani, cand va avea in jur de 1,5m. in primul an de la plantare, plantuta se va hrani cu substante nutritive din fruct, urmand ca apoi sa fie fertilizat.

Fertilizatorul ideal este unul cu o compozitie de 8-4-12 si cu 3-4% magneziu si mangan. Acesta se aplica in dilutia indicata pe produs de 4-6 ori pe an.

Cultura bananelor

Bananierul se cultivă în toată zona intertropicală caldă, cu temperaturi medii anuale de circa 20°C, cu nopţi călduroase şi cu rouă. El este o plantă foarte pretenţioasă la condiţiile de climă şi sol; în perioada de maturitate are nevoie de o mare cantitate de substanţa minerale, lipsa acestora favorizând fenomenul de uscare a plantei. Deoarece bananierul sălbatic se înmulţeşte prin seminţe, şi fructele lui nu sunt comestibile, s-a emis ipoteza că la început bananierul se cultiva doar pentru rizomul său cărnos şi bogat în amidon. După introducerea lui în cultură au apărut formele triploide, cu fructe fară seminţe, cărnoase şi bogate în substanţă hrănitoare. Bananierii produc după un an şi jumătate de la plantare şi rămân productivi cam 30 de ani. La un hectar se pot planta circa 200-300 de plante, ce dau ciorchini cu o greutate medie de 25 kg, ceea ce face ca producţia la hectar să se ridice la circa 30 de tone.

Mulţimea soiurilor de banane se diferenţiază după formă, culoare şi gust. Majoritatea se pot consuma crude, dar există şi soiuri ce se pot servi doar fierte, coapte sau prăjite. Miezul bananelor conţine 15-18% zahăr, 7% amidon, 13-16% albumină, între 0,6-1% grăsimi, precum şi vitaminele A şi C. Bananele au cel puţin aceeaşi valoare nutritivă ca şi cartoful, sunt foarte uşor digerabile şi datorită conţinutului relativ ridicat de vitamina D sunt folosite în alimentaţia sugarilor. Foile mari ale bananierilor se folosesc la acoperirea colibelor, iar din fibrele lor se pot face ţesături. Uneori se cultivă ca „plante de protecţie" a tinerelor plantaţii de arbori de cafea împotriva arşiţei solare. Dintr-o plantă de subsistenţă, bananierul a devenit în secolul XX o plantă comercială, fapt ce a dus la extinderea şi înmulţirea plantaţiilor.

Despre cultivarea bananelor

Marea parte a producătorilor de banane este formată din fermieri mici, care folosesc aceste culturi pentru consumul casnic sau pentru comercializarea locală. Deoarece bananele sunt produse în continuu de-a lungul unui an, acestea reprezintă o sursă de hrană importantă în timpul sezonului foametei (acea perioadă a anului când alimentele provenite din recoltarea anterioară s-au terminat, iar cea din anul curent nu este gata de cules). Din aceste motive bananele sunt extrem de importante pentru siguranța alimentației.

Uniunea Europeană este cel mai mare importator de banane din lume, pe care le importă din Africa, America Latină și Caraibe. Marea parte a bananelor cultivate pe plan mondial sunt folosite pentru consumul local. La tropice, bananele, în special bananele pentru gătit, reprezintă o sursă majoră de hrană, ca şi o sursă majoră de venit pentru fermierii mici. În ţinuturile muntoase din Africa de Est bananele au importanţa cea mai mare ca aliment de bază al populaţiei. În ţări precum Uganda, Burundi sau Rwanda se estimează că există un consum de 450 kg pe an pe cap de locuitor, cel mai mare din lume. Ugandezii folosesc acelaşi cuvânt “matooke” pentru a descrie şi banana, şi mâncarea.

Cum se cultivă cafeaua

Numai spatiile cu lumina intensa si soarele de dimineata, sunt prielnice cultivarii Arborelui de cafea. Pozitionarea ghiveciului in fata unei ferestre cu orientare estica poate fi considerata ideala, pe cand o locatie cu soare dupa amiaza, va arde planta si o va omori.

Nu rezista la frig, dar nici la caldura exagerata, temperaturile ideale situandu-se intre 16 si 24 grade Celsius. Iarna trebuie tinuta in stare de semi-repaus, intr-un loc cu lumina directa si cu temperaturi de 12-16 grade Celsius. La temperaturi mai joase de 8 grade, planta intra in regres si in scurt timp moare.

Substratul de cultura trebuie sa fie foarte bogat in nutrienti, o combinatie potrivita fiind cea din pamant de gradina, compost de frunze (sau mranita) si nisip care sa aiba un pH usor acid (5,5-6,5).

Pamantul trebuie udat cu foarte mare atentie, astfel incat sa nu fie lasat sa se usuce complet niciodata, dar nici sa fie mocirlos. Excesul de apa la radacini este la fel de periculos ca si uscaciunea.

O necesitate stringenta a Arborelui de cafea, in privinta careia nu va face deloc concesii, este umiditatea atmosferica ridicata. Pentru a-i asigura acest factor, pulverizati-i cat mai des frunzele, chiar zilnic, si asezati ghiveciul pe o tavita cu pietris mentinut mereu ud. Aerul uscat va afecta in mod neplacut aspectul frunzelor, brunificandu-le si uscandu-le de la margini catre interior.

Fiind utilizat mai ales ca arbust ornamental prin frunzis, este lesne de inteles ca va aprecia un ingrasamant lichid pentru plante verzi. Aplicati-l in apa de udare, numai in doze slabe, din aprilie pana in septembrie, la interval de doua saptamani.

Originile cafelei - Primele culturi de cafea

Cafeaua e originara din Etiopia, unde a fost descoperita in secolul al 3-lea, crescand salbatic. E considerata a fi cea mai pura cafea din lume, cultivata la altitudini intre 1000-2000 m. O mare parte din recolta ramane neculeasa din cauza drumurior inaccesibile. Cafeaua etiopiana e procesata prin metoda de uscare datorita restrictiilor severe de apa.
Kenia produce unele din cele mai fine sortimente de cafea Arabica, putand fi categorisita ca cea mai buna. Cultivata la altitudini inalte, din aceste boabe de cafea se face o ceasca cu cafea avand o aciditate ascutita, energizanta si note subtile de fructe. Cafeaua din Kenia ocupa in mod constant unul dintre locurile de varf ale cafelelor premiate.
In Yemen, cafeaua Mocha este intotdeauna descrisa ca avand o textura si un gust distincte precum subtilitatatea unui vin de marca. Este intotdeauna bogata si neagra si poate fi descrisa ca fiind precum o ciocolata. In acest caz, termenul "Mocha" nu are nimic in comun cu varietatea de boabe de cafea si aroma, ci mai degraba cu portul unde a fost imbarcata, istoric vorbind.
Cafeaua indoneziana este cea mai consistenta din lume. Este, de asemenea, foarte bogata, coapta, si extrem de aromata. Toate boabele de cafea sunt clasificate dupa zonele de origine si sortate dupa marime si defecte. Intr-o ceasca de cafea,se regaseste o complexitate cu o garnisire siropoasa, plina de consistenta, si usor picanta. Cafeaua indoneziana nu isi pierde niciodata aroma, chiar daca se adauga lapte.
Cafeaua din Mexic se caracterizeaza prin bobul mare, accentuat si cu o crusta bine definita. Cea mai buna cafea mexicana se recunoaste prin delicata aciditate, echilibru, finete, o usoara dulceata si un gust de aluna.

Cultivarea muştarului - Plante premergătoare

Muştarul se cultivă pentru seminţele sale bogate în ulei (31-40%). Uleiul se foloseşte în industria conservelor, a margarinei ş.a. Turtele măcinate se folosesc la prepararea muştarului alimentar şi în medicină. Are tehnologie simplă şi este complet mecanizabilă.

Plantele premergătoare trebuie să lase terenul curat de buruieni. Nu este indicat după fasole, soia şi floarea-soarelui, deoarece au o boală comună – putregaiul alb (Sclerotinia).

Distanţa între rânduri este de 12,5 cm cu 15-16 kg sămânţă/ha sau la 25 cm cu 7-8 kg/ha. Adâncimea de semănat este de 2-4 cm.

Fertilizarea se face cu 80 kg N/ha şi 60 kg P2O5/ha. Semănatul se face cu sămânţă proaspătă, din anul precedent şi cât mai devreme, deoarece poate germina la 1°C.

Pentru a se putea semăna de timpuriu, arătura de toamnă trebuie bine mărunţită şi nivelată pentru ca în primăvară pregătirea patului germinativ să se efectueze printr-o singură lucrare superficială.

Lucrări de întreţinere. Se recomandă o grăpare uşoară după răsărire, perpendicular pe direcţia rândurilor şi praşile atunci când distanţa între rânduri este mai mare. Când apare atac de purici se tratează.

Muştarul este o cultură rentabilă. Inginerul Virgil Murgu, care a cultivat 200 ha în comuna Vânători – Galaţi, a realizat 2.000 kg/ha, cu un profit de 13 milioane lei/ha.

Recoltarea are loc când silicvele se colorează brun, iar seminţele sunt galbene. Nu este pericol de scuturare. Se recoltează cu combina direct din lan sau în două faze.

Despre muştar - Istoria muştarului

Semnalat de peste 3000 de ani, mustarul este unul din cele mai vechi condimente, acesta inviorand mesele unor popoare asiatice si ale vechilor egipteni. Se pare ca, initial, el a fost cultivat in China, dupa care s-a raspandit in intreaga lume.

Sub forma de pulbere sau boabe, mustarul a fost folosit drept condiment inca din Antichitate si a stimulat pofta de mancare a egiptenilor, romanilor si grecilor. Romanii utilizau mustarul atat ca aliment, cat si ca medicament. Ei foloseau faina de mustar obtinuta prin macinarea boabelor pentru a-si imbunatati circulatia priferica. De altfel, romanii au fost primii de la care exista o reteta pentru preparea mustarului care dateaza din secolul I dupa Hristos. Ei au obtinut un amestec din seminte de mustar macinate, ulei de masline, miere si otet pe care-l foloseau la salate si sosuri.

Se pare ca tot romanii sunt cei care aduc semintele de mustar in Galia. Prin secolul IX, exista dovezi ca manastirile din Franta ajung sa isi rotunjeasca veniturile din comercializarea si folosirea mustarului. In Evul Mediu, mustarul era sinonim cu bogatia. Tot in acea perioada, mustarul a fost folosit ca medicament pentru aparatul digestiv. Papa Ioan al XXII-lea, entuziasmat de caracteristicile mustarului a instituit in randul bucatarilor ce-l deserveau postul "Grand Moutardier du Pape".

Din secolul XIII, mustarul devine un obisnuit pentru parizieni si mai departe, pasta galbuie incepe sa cucereasca Europa.

Sămânţa şi semănatul fasolei

Semintele de fasole destinate semanatului trebuie sa posede o puritate de cel putin 98% si o capacitate de germinatie de cel putin 90%. Înainte de semanat se recomanda ca semintele sa fie tratate cu biopreparatul Nitragen - fasole. Tratamentul se efectueaza, obisnuit, la samânta, ziua semanatului, dupa instructiunile care însotesc preparatul, folosind 4 flacoane pentru cantitatea de samânta necesara la un hectar. Tratamentul se poate face si concomitent cu semanatul, prin pulverizarea suspensiei bacteriene direct în sol, în zona semintelor cu ajutorul unui dispozitiv prevazut cu duze atasat la brazdarele semanatorii.
Epoca optima de semanat la fasole este cât în sol la adâncimea de 5 - 6 centimetri se realizeaza, în timp de 3 zile consecutiv temperatura de 8 °C si vremea în curs de încalzire. Practic epoca de semanat a fasolei coincide cu cea a porumbului. Densitatea optima de semanat este 50 - 55 boabe germinabile pe metru la patrat la soiurile cu crestere viguroasa si bobul mare. Pentru cultura irigata, densitatile se majoreaza cu câte 5 boabe germinabile pe metru patrat aceste densitati se realizeaza obisnuit cu o cantitate de samânta de 80 - 110 kilograme la hectar, la soiurile cu bobul mai mare. Semanatul fasolei se face în rânduri simple sau în benzi. În practica este preferat semanatul unor rânduri simple la distanta de 60 - 70 centimetri, utilizând semanatoarea SPC - 6. Semanatul se mai poate face la distanta de 50 centimetri între rânduri si 65 - 70 centimetri între benzi, pe intervalul calcat de rotile tractorului. În acest caz semanatoarea se echipeaza cu 9 sectii (SPC - 9). Semanatul la distanta de 50 centimetri între rânduri si în benzi pretinde însa utilizarea obligatorie de erbicide, precum si tractoare si cultivatoare de tip legumicol pentru a putea asigura lucrarile de întretinere în conditiile distantei mai mici între rânduri.
Adâncimea de semanat, din cauza rasaririi epigeice, este de 5 - 6 centimetri, putând fii redusa la 4 centimetri în conditii de irigare.

Soiuri de fasole, cultivate în România

Soiurile cultivate în România, fac parte din specia de fasole comuna (phaseolus vulgaris). Soiurile de fasole cultivate au o perioada scurta de vegetatie (75 - 100 zile) si sunt cu seminte albe. Dupa modul de crestere a plantei, soiurile se prezinta sub doua forme:
- cu tulpina scunda (30 - 40 cm) si dreapta cunoscute si sub numele de soiuri de "fasole oloaga";
- cu tulpina mai înalta (50 - 70 cm), semivolubila.
Importanta fasolei consta în marea valoare alimentara a boabelor ei. Ele constituie un aliment bogat în proteine (25 - 28%) si vitamine foarte nutritive si foarte ieftin. Tulpinile de fasole ramase dupa treierat (vrejii), împreuna cu 16116d315q pastaile, sunt de asemenea bogate în proteine si reprezinta un bun furaj mai ales pentru oi.

Soiuri de gutui din România

GUTUI BEREZCZKI - Intalnit in regiunile din vestul Romaniei, este un gutui viguros cu coroana globuloasa. Face fructe mari, sferice sau scurt-piriforme, cu pulpa aromata, acidulata potrivit, dulce si suculenta. Fructul are conturul neregulat si prezinta un puf maroniu, inainte de maturitate.

GUTUI AROMATE - Este un soi de vigoare mijlocie, cu fructe de marime medie, piriforme si cu gat alungit. Au pulpa tare, mai putin suculenta, intens aromata si dulce-acidulata. Fructele nu cad din pom la maturitate.

GUTUI MOLDOVENESTI - Pom de talie mica, cu vigoare redusa si coroana globuloasa. Face fructe de mici dimensiuni, maliforme, cu gut echilibrat. Fructele sunt acoperite de un puf maroniu pana la maturitate. Este un soi precoce.

GUTUI DE CONSTANTINOPOL - Gutui de vigoare mijlocie, productiv, cu coroana sferica, rara. Soiul produce fructe maliforme. Fructele sunt dulci-acidulate dar cu aroma slaba. Fructele cad din pom la maturitate.

GUTUI AURII - Este un soi de gutui productiv, precoce, de vigoare mijlocie. Fructele sale sunt mari, cu coaja galben-portocalie, alungite, cu pulpa destul de tare dar suculenta. Au gust astringent si aroma slaba.

GUTUI DE LESCOWATZ - Soi foarte viguros, cu coroana invers-piramidala, rezista la seceta si la temperaturile scazute. Produce fructe mari, maliforme sau sferice, cu pulpa usor suculenta, slab acidulata. Fructele contin multe sclereide.

GUTUI DE PORTUGALIA - Soi de gutui de vigurozitate mijlocie, cu coroana conica. Produce fructe mari, piriforme, alungite, cu pulpa dulce-acidulata, puternic aromate si cu gust astringent.

GUTUI DE HUSI - Soi cu vigurozitate mare, cu coroana deasa, invers conica. Produce fructe mici sau mijlocii, maliforme, care prezinta puncte verzui pe coaja. Sunt suculenta, cu putine sclereide.

GUTUI CHAMPION - Soi viguros, cu coroana sferica, produce fructe mari, scurt piriforme. Fructele sunt intens aromate si au culoarea galben-verzuie.

Creşterea gutuiului - Soluri

Creste in toate regiunile, atat in cele temperate pana in cele subtropicale. Este in general rezistent la seceta, dar sensibil la lipsa fierului sin sol. Gutuiul (Cydonia oblonga) prefera solurile acide. In livezi, distanta ideala intre randuri este de trei metri. sau chiar patru, in functie de soi. Un specific al acestei specii este sensibilitatea scoartei, care este foarte subtire.

Tăierea prunului


In aceasta problema sunt doua puncte importante: in primul rand trebuie sa dati prunului o forma potrivita, apoi sa evitati infectarea cu boala alba a frunzelor. Pentru a evita aceasta boala, taiati copacul in perioada de vegetatie, primavara tarziu sau vara devreme - nu iarna. Evitati sa taiati copacii mai batrani in lunile mai, sau din septembrie pana in octombrie. Incercati sa faceti taieturi cat mai curate, fara sa striviti lemnul. Daca taiati dintr-o ramura mai batrana, bandajati taietura cu o substanta speciala care se gaseste in magazinele de specialitate.

Taierea prunilor depinde de forma pe care vreti sa o obtineti in final: piramida, tufa, standard sau standard mijlociu.

Cum se plantează prunul

Este bine ca locul de plantare sa se pregateasca cu o luna inainte de plantarea propriu-zisa, pentru ca pamantul sa aiba timp sa se aseze. Sapati o groapa de 60 cm adancime si 1,2 m diametru si puneti in ea cat mai mult material organic.

Daca prunul se va planta intr-un sol care inainte a fost fertilizat pentru alte culturi, nu mai adaugati fertilizator - un pamant prea fertil va duce la dezvoltarea prea mare a pomului in sine, in detrimentul cantitatii de fructe. Daca il plantati pe o peluza, pregatiti pamantul ca mai sus, adaugand un fertilizator de lunga durata.

Plantarea in sine este simpla - se sapa o groapa destul de mare incat sa incapa cu usurinta radacinile, plasati pomul in ea si acoperiti cu pamant radacinile pana la nivelul pamantului din preajma. Este foarte simplu, dar mai sunt cateva stafuri de care trebuie sa tineti seama.

Nu adaugati fertilizator in pamant la plantare, pentru ca acesta poate arde radacinile si va duce, dupa cum am mai spus, la dezvoltarea pomului in detrimentul cantitatii de fructe.

Ca totii pomii, si prunul trebuie plantat la aceasi adancime la care a fost plantat inghiveci sau in sera; daca nu stiti sigur atunci asigurati-va ca nodul dintre radacina si tulpina este la cel putin 5 cm deasupra pamantului. Dupa ce ati plantat copacul, batatoriti pamantul pentru ca acesta sa intre bine in contact cu radacinile.

Pruni trebuie legati de un arac in primii ani de la plantare. Aracul se infige inpamant la cel putin 15 cm de tulpina, iar punctele de legatura se fac din 30 in 30 cm, cu fazii de plastic sau sfoara (nu sarma sau alte materiale care ar putea strica tulpina). De asemenea, verificati din cand in cand legaturile, pentru ca sa nu fie prea stranse.

Despre plantarea prunului

Prunul constituie una din culturile pomicole de bază, care găseşte condiţii de creştere şi fructificare pe tot cuprinsul ţării. A fost cultivat din cele mai vechi timpuri pentru calitatea fructelor folosite în alimentaţie la nivel familial, ca materie primă pentru industrie, iar lemnul are o serie de utilizări în industria mobilei, industria chimică şi în artizanat. Este o specie care se adaptează uşor la condiţii variate de mediu, având capacitatea de a valorifica o gamă largă de soluri, cu grade diferite de fertilitate, unde alte specii nu dau rezultate corespunzătoare. Fructele se pot valorifica în cele mai diverse moduri, de la fructe de desert, la fructe uscate, compot, dulceaţă, marmeladă, magiun, etc., având o compoziţie chimică foarte completă: 7-18% glucide, 0,16-2,30% acizi organici, 0,15-1,5% substanţe tanoide, 0,65% substanţe pectice, 0,5% albumină, 6% celuloză, vitaminele A, B, C, săruri minerale de Fe, Ca, P, Mg, K, Na, Mn, etc. Prunele se pot valorifica cu rezultate bune la export. Prin poziţia geografică a ţării noastre, la sfârşitul lunii iulie şi prima jumătate a lunii august se maturează o serie de soiuri de valoare, iar în Europa Occidentală este o cerere mare de prune în această perioadă.

Solul pentru piersic si fertilizarea lui

Piersicul fiind pretenţios faţă de sol, se recomandă folosirea ogorului lucrat sau cultivat cu diferite plante agroalimentare sau îngrăşăminte verzi. Lucrarea solului pe rând şi între rânduri de 4-5 ori pe perioada de vegetaţie, asigură distrugerea buruienilor care concurează pomii în consumul apei şi substanţelor minerale şi distrugerea crustei, conservând mai bine apa din sol. Pe suprafeţe mici, solul în lungul rândului poate fi mulcit cu resturi vegetale, rumeguş, scoarţă măcinată sau chiar folie neagră.

Fiind o specie foarte productivă, piersicul reacţionează bine la fertilizare, raportul optim între elemente N:P:K fiind de 1:0,25:1. Anual piersicul consumă la o tonă de fructe circa: 10 kg azot, 2 kg fosfor, 8 kg potasiu şi o serie de microelemente: Fe, Mg, B, Zn, etc. În funcţie de vârsta plantaţiei, cantitatea de îngrăşăminte este diferită. Astfel, în plantaţia tânără se aplică la unitatea de suprafaţă: 80 kg azot, 60 kg fosfor şi 40 kg potasiu anual şi periodic 25- 30 t de gunoi de grajd, iar în plantaţia matură anual se aplică: 120-150 kg azot, 50-60 kg fosfor şi 90-120 kg potasiu, alături de 40 t gunoi de grajd aplicat la 2-3 ani.

Irigarea plantaţiilor de piersic este obligatorie pentru a obţine performanţe productive şi calitate corespunzătoare. Prin irigare, se poate ajunge la un spor de producţie de peste 40% şi o sporire a calităţii fructelor, ceea ce face economică udarea piersicului. Prin irigarea piersicului la intrarea în pârgă, se pate obţine un spor de producţie de 20-25%. Cantitatea de apă care se aplică la o udare este de 400-600 m3/ha, suficientă pentru a umecta grosimea profilului de sol unde sunt distribuite majoritatea rădăcinilor, iar numărul udărilor este de 4-5, în funcţie de condiţiile climatice. Nevoile critice pentru apă sunt înainte de înflorire, la întărirea endocarpului, înainte de maturarea fructelor şi după recoltare. Cel mai economic mod de aplicare a apei este picurarea, dar rezultate bune dă şi irigarea pe brazde.

Combaterea bolilor şi dăunătorilor. Piersicul este afectat de o serie de boli (băşicarea frunzelor, ciuruirea, făinarea, monilioza) şi o serie de dăunători (molia lăstarilor, molia fructelor, păduchi de frunze, etc.), care netratate dau probleme deosebite, ducând la compromiterea recoltei, desfrunzirea pomilor şi pun în pericol însăşi existenţa livezii.

Soiuri de piersic

În cadrul speciei există trei grupe de soiuri: piersici propriu-zise (destinate în special consumului în stare proaspătă), nectarinele (cu epicarpul fără pubescenţă) şi paviile sau piersicile de industrie (care au pulpa tare, cartilaginoasă, care rezistă bine la prelucrarea industrială. Piersicile propriu-zise sunt cele mai răspândite, deoarece sunt mai tolerante la factorii de mediu şi asigură producţii mai mari, paviile fiind mai pretenţioase la căldură, iar nectarinele sunt mai sensibile la boli. În timp, preferinţele consumatorilor s-au schimbat în ceea ce priveşte consumul de piersici. Dacă în urmă cu 20-25 se cultivau soiuri cu pulpa albă, care erau mai dulci, aromate şi cu pulpă moale, suculentă şi perisabilă, acum se cultivă soiuri cu pulpă galbenă, mai fermă, consistentă şi mai puţin perisabilă. Fructele cu pulpă galbenă rezistă mai bine la transport decât cele cu pulpă albă. De dată recentă, se pare că piaţa cere iar soiuri dulci şi aromate şi se încearcă reintroducerea în cultură a unor soiuri cu pulpă albă. Din multitudinea de soiuri, la piersic sunt căutate pe piaţă cele cu maturare timpurie şi mijlocie, deci până la mijlocul lunii august, când, pe piaţă apar cantităţi mari de struguri şi pepeni şi valorificarea devine greoaie.

Medeleine Pouyet - are vigoare mare, fructul mic, sferic, crem, suflat cu roşu pe partea însorită, pulpa este albă-crem, suculentă şi gust mediocru. Se maturează la sfârşit de iunie.

Springold - este viguros, productiv, are fructul mijlociu, aproape sferic, simetric, cu pubescenţă slabă, bine colorat în roşu pe circa 75-80% din suprafaţă. Pulpa este galbenă, aderentă la sâmbure, fină, suculentă, rezistentă la transport, cu gust foarte plăcut. Se maturează în primele zile ale lunii iulie.

Springcrest - are vigoare mare, este foarte productiv, se supraîncarcă cu rod, are fructul mijlociu, sferic şi simetric, bine colorat cu roşu închis, cu striuri. Pulpa este galbenă, suculentă, potrivit de consistentă, gust dulce acrişor. Se maturează în prima săptămână a lunii iulie.

Collins - are vigoare mijlocie-mare, este foarte productiv, are fructul mijlociu, sferic- alungit, roşu, marmorat, cu pubescenţă fină. Pulpa este galbenă, semiaderentă la sâmbure, fibroasă, suculentă, cu gust dulce şi aromă fină, apreciată pentru masă. Se maturează la mijlocul lunii iulie.

Cardinal - soi de vigoare mijlocie, foarte productiv, are fructul sferic, asimetric, roşu cu dungi şi pete de culoare mai închisă. Pulpa este galbenă-portocalie, aderentă la sâmbure, potrivit de consistentă, slab aromată şi gust plăcut. Se maturează la mijlocul lunii iulie.

Jerseyland - soi viguros, productiv şi rezistent la ger, are fructul mijlociu, sfero- elipsoidal, asimetric, galben, pigmentat cu roşu-viu pe aproape toată suprafaţa. Pulpa este galbenă-portocalie, semiaderentă la sâmbure, cu infiltraţii de roşu, aromată şi cu gust plăcut. Se maturează în ultima decadă a lunii iulie.

Redhaven - are vigoare mijlocie, are plasticitate ecologică mare, este foarte productiv, are fructul mijlociu, sferic, uneori cu conturul uşor neregulat, galben-portocaliu dungat cu roşu- deschis. Pulpa este galbenă, cu slabe infiltraţii de roşu, fină, suculentă, dulce şi fin aromată, considerat cel mai bun soi de masă. Se maturează la începutul lunii august.

Southland - are vigoare mare, plasticitate ecologică bună, este foarte productiv,rezistent la ger, are fructul mare, galben, acoperit 60-70% cu roşu viu. Pulpa este galbenă, cu infiltraţii roşii în jurul sâmburelui, consistentă, suculentă şi plăcut aromată. Se maturează în decada doua a lunii august.

Suncrest - are vigoare mijlocie, cu plasticitate ecologică ridicată, foarte productiv, are fructul mare, roşu închis, cu pubescenţă fină. Pulpa este galbenă cu infiltraţii roşii în jurul sâmburelui, suculentă, fondantă, dulce şi armonios acidulată. Se maturează în decada a treia a lunii august.

Fayette - are vigoare mare, este foarte productiv, are fructul mare, sferic uşor turtit lateral, asimetric, galben-auriu, acoperit pe 50% cu roşu. Pulpa este galbenă cu infiltraţii roşii în jurul sâmburelui, suculentă, rezistentă la transport, gust plăcut şi aromă slabă. Se maturează în prima decadă a lunii septembrie.

Flacăra - are vigoare mijlocie, fructul mare, sferic, galben-portocaliu acoperit cu roşu aprins pe partea însorită şi dungi longitudinale mai închise. Pulpa este galben-portocalie, cu infiltraţii roşii în jurul sâmburelui, este consistentă, suculentă şi gust plăcut. Se maturează în decada doua a lunii septembrie.

Superbă de toamnă - are vigoare mijlocie-mare, este foarte productiv, rezistent la ger şi cu plasticitate ecologică mare. Fructul este mare, sferic-alungit, alb-gălbui cu pete şi dungi roşii pe circa 70% din suprafaţă, pulpa este alb-gălbuie, consistentă, suculentă şi gust plăcut. Se maturează în a doua jumătate a lunii septembrie.

Creşterea şi fructificarea piersicului

Piersicul formează un sistem radicular bogat ramificat, cu rădăcinile de schelet groase, orientate majoritatea relativ paralel cu suprafaţa solului şi câteva din ele pătrund pe verticală la adâncimi mari. Extinderea laterală a rădăcinilor depăşeşte de 1,7-2 ori proiecţia coroanei, iar pe verticală majoritatea sunt răspândite între 20 şi 80 cm, puţine ajung la 3-4 m. Indiferent de densitatea de plantare, rădăcinile piersicilor vecini nu se întrepătrund. Din această cauză, în plantaţiile mai bătrâne, completarea golurilor nu dă rezultate, rădăcinile pomilor tineri nu mai găsesc spaţiu necesar pentru aprovizionarea pomului cu apă şi săruri minerale. Rădăcinile au două maxime de creştere, primăvara şi toamna, când în sol sunt 8-20°C, considerată temperatură optimă.

Partea aeriană a piersicului creşte rapid în primii ani de viaţă, emite 1-3 serii de anticipaţi care îndesesc mult coroana, ajungând la maturitate la înălţimea de 4-6 m. Există în cultură şi piersic pitic (dwarf - pitic genetic) care la maturitate nu depăşesc 1-2 m şi care se poate cultiva la vas. Capacitatea mare de emitere a anticipaţilor, se poate valorifica prin tăieri în verde şi scurta cu 1-2 ani perioada de formare a coroanelor. După intrarea pe rod, intensitatea creşterii scade, comparativ cu alte specii avâd creşteri slabe.

Intrarea pe rod a piersicului este precoce, diferenţiază muguri floriferi încă din pepinieră şi fructifică destul de bine din anul 2-3 de la plantare. Durata de exploatare economică a plantaţiilor de piersic, este de 12-15 ani, uneori mai mare la pomii solitari. Piersicul fructifică pe ramuri mixte cu lungime de 40-60 cm, ramuri care sunt purtătoare de mulţi muguri de rod aşezaţi în grupuri, de obicei câte trei, din care unul vegetativ, ceea ce implică rărirea fructelor după căderea fiziologică din iunie. În timpul fructificării, majoritatea ramurilor mixte se epuizează, astfel încât ele nu prezintă interes în coroană pentru producţia anilor următori. Apariţia în coroana pomilor a ramurilor buchet sau a salbelor (ramuri subţiri de 2-4 mm şi care au lateral numai muguri floriferi), organe de rod netipice piersicului, indică o anomalie în creşterea pomilor, datorată fie încărcăturii foarte mari de fructe, fie unei tehnologii de cultură neadecvată. Pe acest tip de ramuri, nu se obţine o producţie de calitate şi trebuie luate măsuri pentru stimularea creşterilor noi, în vederea asigurării rodului în anul următor.

Frecvent la pomii tineri sau în urma unor tăieri severe, din mugurii dorminzi de pe ramurile de schelet, apar ramuri lacome care se pot folosi pentru refacerea unor elemente din coaroană care s-au rupt sau se suprimă.

Degarnisirea bazei ramurilor de schelet, este specifică piersicului chiar în plantaţiile bine întreţinute. Cu cât pomii nu sunt tăiaţi corect, sunt umbriţi sau afectaţi de ger şi boli, cu atât procesul de degarnisire este mai sever. În timp, zona de fructificare se mută spre periferia coroanei scăzând astfel şi potenţialul de producţie a pomilor. Piersicul este specia care diferenţiază muguri de rod şi fructifică anual, fără să fie afectat de alternanţa de fructificare. Pe solurile fertile, piersicul leagă foarte bine, iar la căderea fiziologică cad circa 30-40% din fructe, rămânând o cantitate prea mare faţă de potenţialul de hrănire al pomului. Perioada repausului adânc este scurtă şi pornirea în vegetaţie este legată de condiţiile climatice, realizându-se după 7-10 zile cu temperaturi peste pragul biologic (6,5°C), în timp ce, pentru înflorire sunt necesare temperaturi medii de cel puţin 10°C. În funcţie de temperatură, înflorirea durează 10-14 zile, la temperaturi mai mici poate dura chiar mai mult. Din punct de vedere al comportării la înflorire, soiurile de piersic sunt autofertile cu excepţia soiului J.H. Hale.

Maturarea fructelor în cadrul speciei, se face eşalonat pe o perioadă de peste 4 luni, fiind necesare 70-80 de zile de la înflorit la maturare, pentru soiurile timpurii şi 130-140 de zile pentru cele târzii. Acelaşi soi anticipă maturarea cu 1-2 săptămâni cultivat pe nisipurile Olteniei faţă de restul zonelor de cultură.

Plantarea piersicului

Deşi relativ recentă, cultura piersicului a luat amploare mare în ţara noastră datorită calităţii deosebite a fructelor, compoziţiei lor chimice foarte complexe şi a producţiilor mari care se pot obţine, fără eforturi foarte mari. Piersicul este o specie puţin adaptată la condiţiilor noastre climatice, suferă iarna de pe urma gerului, dar poate asigura producţii constante şi mari 10-15 ani.

Este foarte precoce, intră pe rod din anul 2-3 de la plantare, are o fertilitate mare, diferenţiază foarte bine, etc. Prin sortimentul foarte variat, se pot produce şi consuma fructe proaspete o perioadă lungă de timp, de la sfârşitul lunii iunie, la sfârşitul lunii octombrie, asigurând atât piaţa cât şi fabricile de conserve. Datorită acestor avantaje, cultura piersicului trebuie extinsă în toate zonele favorabile, chiar pe nisipurile Olteniei unde se comportă foarte bine.

Piersicile au în compoziţia lor următoarele: 10,4-16,2% substanţă uscată, 5,4-11,9% zahăr total, 0,36-0,44% aciditate totală, 12,6-21,5 mg% acid ascorbic, 0,3-0,6 g% pectine, 0,7- 0,9 g% proteine, 0,07-0,16 g% substanţe tanoide, 0,03 mg% vitamina B1, 0,05 mg% vitamina B2, 0,90 mg% vitamina B6, 0,30 mg% vitamina A, 0,43 mg% vitamina E, o serie de ioni minerali: K, P, Mg, Ca, Na, Mn, Fe, Cu, Zn, etc., au o valoarea energetică de 29-64 calori la 100 g. Fructele sunt apreciate de consumatori în stare proaspătă sau prelucrate, sub formă de compot, dulceaţă, gem, sucuri, nectaruri, deshidratate, etc. În medicina populară piersicile sunt recomandate în alimentaţia bolnavilor de ficat, rinichi, ateroscleroză, obezitate, etc.

Modul de cultivare al caisului

Cultura caisului este dificilă, deoarece este o specie pretenţioasă la climă şi sol, în plus este afectat de o boala incomplet cunoscută, pieirea prematură.

Terenul - cere soluri uşoare (25 – 30 % argilă), permeabile, calde, cu apa freatică la 2.5-3 m. Iată de ce caișii trebuie plantați în cel mai favorabil loc din grădină, feriţi de curenţi, vânturi reci, brume. Preferă solurile cu reacţie neutră sau uşor alcalină (pH 7-7,5).

Semințe - Caisul se poate înmulți și prin semințe, dar nu își păstrează caracterele ereditare în totalitate, de aceea se înmulțește pe cale vegetativă, prin altoire. Se altoiește în mod obișnuit pe zarzăr, cais franc, corcoduș, prun și în cazuri speciale pe migdal, piersic sau porumbar.

Pregăturea terenului pentru plantarea caişilor

Pregătirea terenului se face după tehnologia obişnuită. Plantarea pomilor se face toamna, eventual primăvara foarte devreme, căci prinderea la cais se realizează foarte greu. Distanţele de plantare sunt de 5-6 cm între rânduri şi 4-5 cm pe rând.
Dacă plantarea se face toamna se face un muşuroi mare de pământ peste rădăcini pentru a le feri de ger. Scurtarea verigii altoi se face numai primăvara la 60-70 cm, iar rana se unge cu vopsea de ulei, în mod obligatoriu.

Plantarea cireşului

Ciresii ar trebui plantati in zone insorite, in soluri fertile de gradina. Desi pot fi plantati si toamna, specialistii recomanda perioada primaverii pentru un rezultat sigur. Iata pasii de baza in plantarea unui cires :

1. Sapa o groapa proportionala cu radacinile pomului, astfel incat aceasta sa cuprinda intregul sistem de radacini fara a le inghesui sau rupe.

2. Extrage puiul din ghiveciul in care este plantat si incearca sa il pozitionezi in groapa sapata astfel incat sa respecti inaltimea la care a fost plantat anterior.

3. Distribuie radacinie cu atentie in groapa, fara a le rupe sau a le indoi. Este foarte important ca in acest timp sa pastrezi pomul in pozitie verticala.

4. Dupa ce ai stabilit pozitia corecta, fixeaza radacinile cu ajutorul unui strat subtire de pamant, preferabil un amestec cu ingrasamant din frunze sau gunoi de grajd . Taseaza pamantul usor pentru a nu rupe radacinile.

5. Adauga apa astfel incat pamantul sa devina foarte moale si sa se lipeasca de radacinile pomului.

6. Pentru a acoperi groapa in intregime este indicat sa adaugi pamantul in straturi, inmuiate ulterior cu apa. Astfel elimini pungile de aer formate si eviti tasarea solului si descoperirea radacinilor dupa prima udare sau ploaie.