Grâul aparţine genului Triticum, clasa Monocotyledonopsida, ordinul Graminalis, familia Gramineae.
Originea. În urma studiilor făcute de N. Vavilov au fost identificate patru centre de origine a grâului:
- centrul asiatic central (India de Nord – Vest, Afganistan, Tadjikistan, Uzbekistan), din care provine specia Triticum aestivum, cu speciile: vulgare, compactum şi sphaerococcum;
- centrul din Orientul Apropiat (interiorul Asiei Mici, Iran, Trenskaukazia, munţii din Turmenistan), de unde provin speciile Triticum aestivum, ssp. vulgare şi ssp. macha, Triticum momococcum, Triticum turgidum ssp. turgidum conv. Durum şi conv. turgidum, Triticum carthlicum şi Triticum timopheevi;
- centrul meditereaneean din care provin: Triticum turgidum ssp. turgidum conv. durum, Triticum turgidum ssp. dicoccum şi ssp. polonicium, Triticum aestivum ssp. spelta.
Soiurile cultivate. Sortimentele de soiuri acceptate pentru a putea fi cultivate în ţara noastră cuprinde numai soiuri româneşti cu potenţial de producţie de 9-10 tone boabe/ha, rezistenţa la cadere, la ger, la iernare, la seceta şi la boli, valoarea nutritivă şi tehnologică ridicată a boabelor, stabilitatea recoltelor.
Pemtru grâul „comun” de primăvară se recomandă soiul românesc „Speranţa”. Pentru grâul „durum” soiul românesc „Durom” (soi de primăvară) şi soiul „Rodur” (soi de toamnă).
Originea grâului. Soiuri cultivate în România
miercuri, februarie 29, 2012
Anonim
Posted in
despre grau,
originea graului
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
No Response to "Originea grâului. Soiuri cultivate în România"
Trimiteți un comentariu