Plantele iarna, cultivare şi întreţinere


Perioada de iarna este propice cumpararii plantelor de interior. Este sezonului orhideelor si alpoinsetiilor, a caror gama este foarte bogata si atractiva. Este foarte important sa luati cateva masuri de precautie pentru transportarea plantelor de la magazin pana acasa, pe timp de iarna. Scaderea brusca a temperaturii iarna face sa cada bobocii florali sau reduce considerabil durata florilor dela existente. Cereti, la magazin, ca planta sa fie ambalata in intregime, florile trebuind sa fie protejate prin cel putin doua straturi de hartie de matase. Si, mai ales, nu cumparati iarna plante tinute afara, in piete.

Racoarea indispensabila:
Experienta arata ca, pentru o reala senzatie de confort in casa, noi avem nevoie, in medie, de 18-20°C. Aceasta temperatura convine si majoritatii plantelor, de interior in perioada de crestere. In schimb, cele care au nevoie de o importanta stopare vegetativa sau care provin din regiuni semitemperate nu sunt deloc satisfacute in aceste conditii. Este cazul ciclamelor, azaleelor, cinerariilor, primulelor, hortensiilor etc., al plantelor cu flori care, dupa cel mult o saptamana, au nevoie de o temperatura mai scazuta, de 15°C (ideal: 8-12°C).
Acelasi lucru este valabil si pentru speciile mediteraneene: citricele, bougainvillea, anumiti palmieri, plumbago, mimoza, strelitia, cicas, datura, pitosporum, rodiile, solanum, anizodontea, iasomiile etc., care suporta temperaturi apropiate de 0°C in pamant si le convin temperaturi de 5-10°C, cand sunt cultivate in ghiveci.
De aceleasi conditii au nevoie si cacteele, plantele grase, pasiflora, teiul de apartament, nertera, marul-dragostei etc.
Toate aceste plante trebuie sa hiberneze in sera rece sau intr-o veranda, altminteri frunzele se ingalbenesc si cad prematur.
Majoritatea plantelor (iarna) suporta temperaturi mult mai scazute decat cele normale cu singura conditie de a beneficia de o buna umiditate atmosferica si de un substrat foarte uscat.
 
Cresterea umiditatii:
Din pacate, iarna, cu cat creste temperatura, cu atat scade indicele higrometric.
Intr-adevar, sistemul de incalzire consuma umiditatea aerului, fapt ce provoaca suferinte plantelor. Pentru a evita uscaciunea, asezati plantele pe paturi de pietris. sau de bile de argila expandata, mentinute mereu umede, si puneti saturatoare in apropierea radiatoarelor.
Puteti pulveriza plantele cu frunze lucioase si netede, dar aveti grija ca apa sa nu siroiasca pe frunze si sa nu umezeasca substratul. Intrerupeti pulverizarile daca temperatura scade sub 18°C.
 
Cresterea luminozitatii:
Problemele plantelor, iarna, sunt provocate, in general, de lipsa de lumina. Nu numai ca zilele sunt mai scurte, dar si intensitatea luminii este mult mai slaba.
Daca incaperea este incalzita normal, dormitarea plantelor nu este decat partiala, ele avand nevoie de mai multa lumina. Puneti-le in fata ferestrei. Acesta este locul cel mai racoros si mai luminos din camera. In zonele fara geruri, este recomandabile, intre noiembrie si februarie, o expunere directa la soare.

No Response to "Plantele iarna, cultivare şi întreţinere"

Trimiteți un comentariu