Culturile de primăvară şi toamna. Semănatul.

Toamna se seamănă rapiţa de toamnă, orzul şi orzoaica de toamnă, secara şi grâul. Pentru aceste specii se impune respectarea epocii optime de semănat care asigură răsărirea la timp a plantelor şi pregătirea pentru a rezista temperaturilor coborâte din timpul iernii.

Semănatul prea devreme determină o creştere prea mare a masei vegetale şi o scădere a rezistenţei plantelor la atacul bolilor şi dăunătorilor.Cu excepţia rapiţei care se seamănă la sfârşitul lunii august, celelalte specii se seamănă începând cu a doua jumătate a lunii septembrie şi până în prima decadă a lunii octombrie.

În primăvară se seamănă majoritatea culturilor, epoca de semănat se stabileşte în funcţie de temperatura minimă de germinare a seminţelor.

Culturile de primăvară se pot semăna în epoca I timpurie, când în sol sunt 1- 3 o C, temperatura minimă de germinare pentru mazăre, lucernă, trifoi, cereale de primăvară , calendaristic corespunde cu intervalul 1 - 10 martie.

În epoca I târzie, când în sol temperatura ajunge la 5 - 7 o C, se poate semăna sfecla, floarea soarelui, calendaristic este intervalul 25 martie - 15 aprilie.Epoca II este caracterizată prin creşterea temperaturii în sol la 8 - 10 o C, condiţie necesară pentru germinarea seminţelor de porumb, fasole, soia.

În epoca III, în sol, temperatura ajunge la 10 - 12 o C prielnică pentru germinarea seminţelor de tutun, orez, bumbac, bostănoase. Data începerii semănatului depinde şi de condiţiile de climă din zona, decultură , de textura solului, de expoziţia terenului.

No Response to "Culturile de primăvară şi toamna. Semănatul."

Trimiteți un comentariu