Plantele iarna, cultivare şi întreţinere


Perioada de iarna este propice cumpararii plantelor de interior. Este sezonului orhideelor si alpoinsetiilor, a caror gama este foarte bogata si atractiva. Este foarte important sa luati cateva masuri de precautie pentru transportarea plantelor de la magazin pana acasa, pe timp de iarna. Scaderea brusca a temperaturii iarna face sa cada bobocii florali sau reduce considerabil durata florilor dela existente. Cereti, la magazin, ca planta sa fie ambalata in intregime, florile trebuind sa fie protejate prin cel putin doua straturi de hartie de matase. Si, mai ales, nu cumparati iarna plante tinute afara, in piete.

Racoarea indispensabila:
Experienta arata ca, pentru o reala senzatie de confort in casa, noi avem nevoie, in medie, de 18-20°C. Aceasta temperatura convine si majoritatii plantelor, de interior in perioada de crestere. In schimb, cele care au nevoie de o importanta stopare vegetativa sau care provin din regiuni semitemperate nu sunt deloc satisfacute in aceste conditii. Este cazul ciclamelor, azaleelor, cinerariilor, primulelor, hortensiilor etc., al plantelor cu flori care, dupa cel mult o saptamana, au nevoie de o temperatura mai scazuta, de 15°C (ideal: 8-12°C).
Acelasi lucru este valabil si pentru speciile mediteraneene: citricele, bougainvillea, anumiti palmieri, plumbago, mimoza, strelitia, cicas, datura, pitosporum, rodiile, solanum, anizodontea, iasomiile etc., care suporta temperaturi apropiate de 0°C in pamant si le convin temperaturi de 5-10°C, cand sunt cultivate in ghiveci.
De aceleasi conditii au nevoie si cacteele, plantele grase, pasiflora, teiul de apartament, nertera, marul-dragostei etc.
Toate aceste plante trebuie sa hiberneze in sera rece sau intr-o veranda, altminteri frunzele se ingalbenesc si cad prematur.
Majoritatea plantelor (iarna) suporta temperaturi mult mai scazute decat cele normale cu singura conditie de a beneficia de o buna umiditate atmosferica si de un substrat foarte uscat.
 
Cresterea umiditatii:
Din pacate, iarna, cu cat creste temperatura, cu atat scade indicele higrometric.
Intr-adevar, sistemul de incalzire consuma umiditatea aerului, fapt ce provoaca suferinte plantelor. Pentru a evita uscaciunea, asezati plantele pe paturi de pietris. sau de bile de argila expandata, mentinute mereu umede, si puneti saturatoare in apropierea radiatoarelor.
Puteti pulveriza plantele cu frunze lucioase si netede, dar aveti grija ca apa sa nu siroiasca pe frunze si sa nu umezeasca substratul. Intrerupeti pulverizarile daca temperatura scade sub 18°C.
 
Cresterea luminozitatii:
Problemele plantelor, iarna, sunt provocate, in general, de lipsa de lumina. Nu numai ca zilele sunt mai scurte, dar si intensitatea luminii este mult mai slaba.
Daca incaperea este incalzita normal, dormitarea plantelor nu este decat partiala, ele avand nevoie de mai multa lumina. Puneti-le in fata ferestrei. Acesta este locul cel mai racoros si mai luminos din camera. In zonele fara geruri, este recomandabile, intre noiembrie si februarie, o expunere directa la soare.

Culturile de primăvară şi toamna. Semănatul.

Toamna se seamănă rapiţa de toamnă, orzul şi orzoaica de toamnă, secara şi grâul. Pentru aceste specii se impune respectarea epocii optime de semănat care asigură răsărirea la timp a plantelor şi pregătirea pentru a rezista temperaturilor coborâte din timpul iernii.

Semănatul prea devreme determină o creştere prea mare a masei vegetale şi o scădere a rezistenţei plantelor la atacul bolilor şi dăunătorilor.Cu excepţia rapiţei care se seamănă la sfârşitul lunii august, celelalte specii se seamănă începând cu a doua jumătate a lunii septembrie şi până în prima decadă a lunii octombrie.

În primăvară se seamănă majoritatea culturilor, epoca de semănat se stabileşte în funcţie de temperatura minimă de germinare a seminţelor.

Culturile de primăvară se pot semăna în epoca I timpurie, când în sol sunt 1- 3 o C, temperatura minimă de germinare pentru mazăre, lucernă, trifoi, cereale de primăvară , calendaristic corespunde cu intervalul 1 - 10 martie.

În epoca I târzie, când în sol temperatura ajunge la 5 - 7 o C, se poate semăna sfecla, floarea soarelui, calendaristic este intervalul 25 martie - 15 aprilie.Epoca II este caracterizată prin creşterea temperaturii în sol la 8 - 10 o C, condiţie necesară pentru germinarea seminţelor de porumb, fasole, soia.

În epoca III, în sol, temperatura ajunge la 10 - 12 o C prielnică pentru germinarea seminţelor de tutun, orez, bumbac, bostănoase. Data începerii semănatului depinde şi de condiţiile de climă din zona, decultură , de textura solului, de expoziţia terenului.

Ce se plantează pe timp de toamnă

Ce tufe putem planta sau inmulti toamna?

  • revent;
  • tarhon;
  • leustean;
  • menta;
  • lamaita
  • hrean; (pentru a-l tine sub control, se planeaza pe biloane la 15cm distanta sub forma urmelor la roata de tractor);la muraturi se pot folosi si frunzele care au acelasi efect ca si radacina.
  • usturoi din samanta (vom avea primavara devreme usturoi verde);
  • usturoi din catei;
  • ceapa din arpagic, pentru a avea ceapa verde primavara devreme; ce nu vom putea consuma e bine de stiut ca va face flori si samanta;
Ce putem semana toamna in gradina?
  • cimbru;
  • marar;
  • coriandru;
  • patrunjel;
  • rucola;
  • salata;
  • stevie;
  • loboda de gradina;
  • brocolli;
  • varza timpurie;
  • rosii cherry;
  • spanac;
  • ceapa-samanta, din care anul urmator vom planta rasaduri mocirlite cu dejectii pastoase, iar restul va ramane pentru producerea de arpagic;
  • ceapa de tuns;

Ce se cultivă toamna

Ceapa verde - Daca iti place ceapa verde, proaspata, de primavara, este o varianta buna sa plantezi arpagicul toamna. Lunile octombrie si noiembrie reprezinta cea mai buna perioada. Daca in gradina solul este argilos, recolta va fi una foarte buna. Daca nu, ar fi bine sa aduci o cantitate suficienta de argila si sa o mixezi cu solul existent. Arpagicul are nevoie de umiditate pentru a incolti, iar argila este cea mai buna in acest sens.

Praz - Prazul este o leguma care se dezvolta foarte bine la temperaturi scazute, ceea ce inseamna ca trebuie sa o cultivi toamna. Prazul se cultiva prin rasaduri, la o distanta de 15 - 20 centimetri intre randuri. Nu uita ca prazul are nevoie de multa lumina si apa suficienta pentru o dezvoltare optima. In plus, daca iti doresti ca prazul sa fie suficient de lung, este recomandat sa il cultivi mai adanc in sol.

Sparanghel - Sparanghelul este o leguma delicatesa si rafinata, iar daca esti o gurmanda si iti place sa prepari tot felul de mancaruri, cu siguranta iti doresti o mica gradina de sparanghel. Sparanghelul se cultiva in luna perioada octombrie - noiembrie, intr-un sol care se dreneaza foarte usor (leguma nu suporta umiditatea). Astfel, in perioada de primavara, te vei putea bucura de firele de sparanghel.

Salata verde - Salata verde este o leguma de primavara pe care o consumam cu placere, mai ales datorita continutului bogat de vitamine si minerale. Salata verde necesita temperaturi scazute pentru a germina, iar in acest scop, ea trebuie cultivata toamna. Un sfat pe care il dau gradinarii cu expeienta: dupa recoltare, tine salata verde la frigider pentru cel putin 24 pentru a preveni aparitia gustului amarui.

Morcov - Daca locuiesti intr-o zona in care iernile sunt blande, poti cultiva morcovul la inceputul sezonului rece. Perioada noiembrie - octombrie este una propice pentru semanarea morcovului. Semintele se introduc in sol la aproximativ doi centimetri, astfel incat sa aiba totusi parte de lumina pentru a incolti.

Mazare - La inceputul toamnei, mazarea poate fi cultivata fara probleme, dar numai sub clopote de sticla sau plastic. Inainte de cultivare, solul trebuie sa fie nivelat si fertilizat cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu (sare potasica). Atentie! Mazarea nu suporta gunoiul de grajd atunci cand este semanata. Totusi, pe masura ce planta se dezvolta, se pot adauga ingrasaminte de la animale, dar numai in cantitati mici,care pot creste treptat.

Ridichi - In cazul ridichilor, exista sortimente care se cultiva atat toamna, cat si primavara sau vara, insa daca o poti face acum, nu trebuie sa stai prea mult pe ganduri. In acest sens, ai nevoie de un pamant usor, care se dreneaza usor, bogat in potasiu si sarac in azot. Pentru fertilizare, poti adauga ridichilor cenusa de lemn, dar in cantitati reduse.